23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Alt bliver transparent – også automatikprodukterne

Med internettets udbredelse til ”alt” er der ingen grænser for, hvilke produkter der ikke kan bringes til at udveksle data. Internet of Things – eller Internet i alt – er baggrunden for realisering af Industri 4.0.

– Vi begynder nu at binde alle vores automatikprodukter sammen: fra den mindste fotocelle på størrelse med en tommelfingernegl til de største PLC-styringer bliver de transparente med hensyn til dataudveksling. Det vil eksempelvis indebære, at en dansk maskinbygger kan lave fjernsupport på en produktionsmaskine, der er opstillet mange tusinde kilometer borte – fra sit skrivebord i Danmark. Eller vi kan gøre det fra vores bil; vi har kørende konsulenter, der fra deres iPad i bilen kan lave support. Det er en mulighed i dag, det behøver vi hverken vente 10 eller 20 år på, indleder Henrik Bostrup, der er specialist i sensorik og 3D-vision hos Sick A/S.


DET HELE STARTEDE MED IO-LINK
Da automationsudviklingen for alvor tog fart for mange år siden satte Sick sig for at udvikle et interface, der på en effektiv og enkel måde kunne binde de forskellige enheder sammen datamæssigt. Resultatet blev IO-Link, der hurtigt blev efterspurgt – også af konkurrenterne. Derfor satte kommunikations- og automationsspecialister fra Sicks tyske hovedafdeling sig sammen specialister fra en række andre virksomheder for at udvikle de specifikationer, der skulle gøre IO-Link til en global standard som alle aktører frit kunne anvende.
– I dag har IO-Link fået sin egen IEC-standard, og dermed tør mange flere at give sig i kast med teknologien, der er relativt billig at anvende. I dag yder IO-Link sit seneste bidrag som den teknologi, der transparent binder de forskellige automationskomponenter sammen. Lige præcist det, der skal til for at understøtte Industri 4.0, med de muligheder for smart og transparent produktion det indebærer, påpeger Henrik Bostrup.

Sick kunne allerede for seks år siden markedsføre de første
produkter med IO-Link. I dag er IO-Link teknisk opdateret
til version 1.1, der stiller mange flere data til rådighed end
tidligere udgaver.

DET HANDLER OM PRODUKTIONSOPTIMERING
Med gammeldags sensorer uden mulighed for at udveksle data, er omstilling af produktionen en udfordring af dimensioner, da alle sensorer manuelt skal rekalibreres ved skift af produkt. Med eksempelvis fotoceller udstyret med IO-Link er det kun den første fotocelle, der skal håndteres. Efterfølgende indstilles alle de øvrige af den første via PLC-en.
– Da det er muligt at gemme sensorindstillingerne for ethvert produkt, bliver omstilling af produktionen uhyre nem og hurtig da den ønskede indstilling kan downloades til hver enkelt sensor uden manuel indgriben. Det helt vilde bliver at man, ved design af produktet, kan fastlægge de nødvendige produktionsdata og gemme disse i skyen. Men det tager nok et par år inden vi kan det, fastslår Henrik
Bostrup.

NY TEKNOLOGI I DANSK PRODUKTION BEVARER DANSKE ARBEJDSPLADSER
Optimering af produktionseffektiviteten kan ikke alene bevare danske arbejdspladser – det kan endog hente outsourcet produktion til lavtlønslande tilbage. Det kan visionteknologi hjælpe med ved at give robotter kunstigt syn.
– Der findes maskiner, der kan ”se” men der er tale om individuelle løsninger. I 2008 startede vi en nyudvikling af et 3D visionsystem samt en række 3D-algoritmer, der gør robotten i stand til at se under forhold, hvor det tidligere var umuligt – eller gribe emner korrekt selv om overfladen skifter.
Der er ofte en udfordring med 2D vision. Ved at skifte fra 2D til 3D vision skal man til at tænke anderledes og at man stilles overfor helt nye og meget store udfordringer med hensyn til at behandle data. For der genereres rigtigt mange og de kommer rigtigt hurtigt. Vi har gjort de tilhørende softwareværktøjer, til fremstilling af robuste BinPick løsninger, meget nemme at betjene, hvorfor 3D vision nu er muligt og tilgængeligt for stort set alle maskinbyggere i Danmark, slutter Henrik Bostrup.

Faktaboks
Helt tilbage i 1990’erne, hvor Sick producerede sensorer med traditionel, diskret teknologi og enkeltstående elektronik komponenter, besluttede man sig for at skifte sporog udvikle en uhyre avanceret hardwarebaseret FPGA (Field-Programmable Gate Array), som er en chip, der indeholder programmerbare logikkomponenter kaldet ”logikblokke” og programmerbare ledninger og databusser. I dag markedsføres den i fjerde generation, som gør det muligt at måle samtlige påvirkninger en given sensor udsættes for – inklusive de uønskede, der derfor kan filtreres væk.

SICK A/S
Lejervej 17, st. tv.
3500 Værløse
Rudersdal Kommune
Danmark
CVR nummer: DK78418311
P nummer: 1002550225

Kontaktperson

EK
Esben Ketler
Marketingchef
+45 4594 2437 ketler@sick.dk

Send til en kollega

0.062