23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Humor skal sænke antallet af arbejdsulykker på byggepladserne

Det er velkendt, at byggeindustrien er en af de brancher, som oplever mange arbejdsulykker. Entreprenørvirksomheden Skou Gruppen A/S har taget kampen op mod ulykkerne med en arbejdsmiljøkampagne, hvor humor bliver brugt som våben.

”0 wienerbasser er noget lort! Men 0 ulykker er skidegodt.” Sådan lyder budskabet på den gule plakat med en humoristisk tegning af frokostpausen i en skurvogn på byggepladsen, hvor håndværkerne ser rædselsslagent på den skål med frugt, som er sat på bordet.

Plakaten er netop kommet op at hænge på alle Skou Gruppens byggepladser og værksteder som en del af den langsigtede arbejdsmiljøkampagne, Skou Gruppens ledelse og sikkerhedsudvalg har igangsat. På trods af de gode resultater, som de sidste par års sikkerhedsarbejde har givet virksomheden, oplever Skou Gruppen stadig, at der sker for mange småulykker på byggepladserne, som nemt kunne undgås ved at bruge lidt ekstra tid på arbejdsopgaven.

”Over en lang periode ringede formanden for vores sikkerhedsudvalg til kollegaer, som havde været ude for en arbejdsulykke og spurgte, hvad der var sket. På den måde fandt vi ud af, at 80 procent af ulykkerne skete, fordi folk ikke tænkte sig om, eller fordi de troede, at de gjorde Skou Gruppen en tjeneste ved at skynde sig,” forklarer byggeleder og sikkerhedsrepræsentant i Skou Gruppens sikkerhedsudvalg, Jan G. Svendsen, og fortsætter:

”I vores kampagne gør vi det klart, at det hverken er i deres egen eller i Skou Gruppens interesse, at medarbejderne skynder sig så meget. I stedet skal de tænke sig om en ekstra gang og overholde de forskellige sikkerhedsbestemmelser.”

Humor gør det legitimt at tale om arbejdsmiljø på byggepladsen
Tekstforfatter Jan Sverker, fra reklamebureauet Klon, og grafisk designer Jenz Koudahl, fra det grafiske bureau Spild af Tid, hjalp Skou Gruppen med kampagnen, som skal minde medarbejderne om, at de skal passe på sig selv og hinanden i det daglige arbejde.

”Vi har tegnet håndværkerne og skurvognens indretning stereotypt med fx nøgne damer på væggene, fordi vi vil bruge humor til at få budskaberne til at fange, uden at vi taler ned til medarbejderne,” forklarer Jenz Koudahl, som suppleres af Jan Sverker:

”Hovedtemaet ”0 arbejdsulykker er skidegodt” går igen, men parallellen til, hvad der ikke er godt at have nul af varierer. Fx nul wienerbasser, nul bajere og nul folde-ud-piger. Det giver et andet billede end de rationelle og vejledende sikkerhedskampagner, og så er der større chance for, at budskabet om nul arbejdsulykker hænger fast. ”

Hver måned kommer en ny plakat op at hænge på byggepladserne med nye humoristiske tegninger og gode råd til at undgå arbejdsulykker, som følges op med dialogmøder på byggepladsen. Samtidig er der lavet en kursusplan, som strækker sig over de kommende år, for arbejdsmiljørepræsentanterne, byggelederne og for de øvrige håndværkere, hvor der undervises i arbejdsmiljø.

”Når vi kombinerer humor med undervisning i kampagnen, gør vi det samtidig mere legitimt at tale om arbejdsmiljø blandt kollegaerne og legitimt at tilskynde hinanden til at passe på sig selv,” siger Jan G. Svendsen.

Det lader også til at håndværkerne på Skou Gruppens byggepladser tager godt imod kampagnen:

”Det er godt, at det bliver tydeligt for alle i Skou Gruppen, at man gerne vil sikkerhed. Og når plakaten er så iøjnefaldende og hænger i skurvognene, så kommer vi til at snakke om den og arbejdssikkerhed over madpakken. Vi håndværkere kan godt lide, at det ikke er så tørt og alvorligt,” siger tømrersvend Kristian Petersen Langholm, som i øjeblikket er med til at ombygge et plejehjem til seniorboliger i Roskilde.

Maskinsnedker Henning Nygaard Hansen hilser også kampagnen velkommen:

”I de mere end 20 år jeg har arbejdet i byggebranchen i Danmark, har jeg aldrig set sådan en kampagne. Den er sjov, og det er den bedste måde at få det om arbejdssikkerhed til at trænge ind.”

Skou Gruppen A/S
Kærvej 34
2970 Hørsholm
Hørsholm Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26654653
P nummer: 1002020845

Send til en kollega

0.047