23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Københavner-idé breder sig

Den københavnske oldermand kunne også glæde sig over, at en idé, som blev født i Københavns Malerlaug, med 14 års forsinkelse. I 2008 luftede lauget første gang tankerne om et Id-kort til håndværkere på landets byg­gepladser.

Solen skinnede, temperaturen var forårsagtig og himlen blå som et medicinsk mundbind, da Københavns Malerlaug for første gang i to år igen kunne byde inden for til generalforsamling ”hjemme” i Molt­kes Palæ i hjertet af København – og det helt uden restriktioner. En kendsgerning, oldermand Per Vangekjær, indledningsvis også glædede sig over i sin mundtlige be­retning:

- Det er forår. Og et helt specielt forår. For første gang i to år kan vi samles til generalforsamling helt i overensstemmelse med vedtægterne – og dét uden mundbind, forsamlingsrestriktioner og afstandskrav.

Og den københavnske oldermand kunne også glæde sig over, at en idé, som blev født i Københavns Malerlaug, med 14 års forsinkelse, endelig ser ud til at nå vi­dere ud. For det var nemlig tilbage i 2008, at lauget første gang luftede tankerne om et Id-kort til håndværkere på landets byg­gepladser.

- Dengang vi foreslog det, rystede man på hovedet af os. Men som bekendt driver Københavns Kommune et projekt om krav om Id-kort på en række af de kommunale byggepladser. Og lur mig, om det ikke bliv­er helt normalt på alle landets byggeplad­ser inden for få år, spåede Per Vangekjær, der dengang som nu var af den faste over­bevisning, at et Id-kort vil gøre en forskel for de virksomheder, der overholdt spillereglerne:

- Idéen om at kunne identificere sig som en faglært svend ansat i en overenskomstdækket virksomhed var vores bud på kampen mod social dumping.

- Social dumping, det er først og frem­mest lig med tvivlsomme arbejdsforhold, underbetaling og dermed urimelig konkur­rence over for virksomheder, der bestræber sig på at spille efter reglerne.

Ser stort på betalingsfrister
Nogle, der også så stort på reglerne, er de store hovedentreprenører. Her er detbetal­ingsbetingelser, det kniber med.

- I takt med, at vores hovedentreprenører bliver pressede, er de tilbøjelige til at forlange længere betalingsfrister. Det er selvfølgelig helt urimeligt, at vi skal agere bank for andre virksomheder, sagde Per Vangekjær og mindede om, at SMVdan­mark i flere år har arbejdet for lovbestemte betalingsfrister. En tanke, som older­manden dog ikke var alt for begejstret for.

- Det er altid problematisk at gribe ind i aftalefriheden, og endelig bør man ikke lovgive om alt mellem himmel og jord. Når dét er sagt, må vi til gengæld blive bedre til at insistere på rimelige betalingsfrister.

Billedtekst: En idé født i Københavns Malerlaug om et Id-kort breder sig nu til offentlige byggepladser. Det glædede oldermanden sig over i sin beretning, da lauget havde generalforsamling. Foto Ricky John Molloy

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710
P nummer: 1003147310

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.047