23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Træ danner rammerne om den perfekte villa

De fleste villaer opføres i dag med betonelementer. Men én kvalitetsbevidst familie ville ikke nøjes med et ordinært typehus. I stedet besluttede de, at deres drømmebolig skulle opføres i CLT-elementer, hvilket resulterede i en helt unik villa.

På en villavej i Skanderborg blandt de mange typehuse, finder man en helt særlig villa. Formen, materialerne og indretningen er alt andet end ordinært. For den smukke villa er næsten udelukkende konstrueret i limtræ, der akkompagneres med smukke materialer som tegl og kork, der betyder, at villaen ikke alene skal ses, men også mærkes. Det er en taktil oplevelse.

Men hvem vælger at skræddersy sin bolig næsten udelukkende i træ? Det har en lille familie bestående af far, mor og to børn. Men i modsætning til mange andres behov kunne et ordinært typehus ikke tilfredsstille deres ønsker. Der skulle mere til end firkantede og fabriksklar betonvillaer.

 Pandemier og materialemangel

Derfor gik de i gang med en større planlægningsproces, hvor de gik ind i alle byggeriets faser, lige fra arkitektens første streger til bestilling af materialer og udvælgelse af entreprenører. Det var ikke en nem opgave, da projektet forløb under pandemien, hvor materialemangel og leveringsvanskeligheder gav flere bump på vejen. Men slutresultatet er et levende bevis på at familien, trods vanskeligheder nåede godt i mål.

Ude fra er villaen arkitektonisk stringent med rene skarpe linjer, tegnet af N+P Arkitektur. De lige linjer brydes midlertidigt af bl.a. korkens rolige farve og tekstursammensætning. Indvendigt vender stue og køkken sig ud mod skoven, der giver en helt fantastisk udsigt uanset hvilken tid på året, det er.

Læs også: Hustømrernes Serviceafdeling i Kolding har store ambitioner

 Sunde materialer

Man mødes af træ over alt. Vægge, lofter og gulve. Man mærker med det samme på indeklimaet, at man er omgivet af levende og sunde materialer.

En gang leder fra entreen ned til stuen, hvor der arbejdes med flere niveauforskydninger og små ændringer i sigtelinjerne, så man ikke på noget tidspunkt bliver mødt af ensrettede og kedelige linjer. Igen ser man beboernes sans for detaljer. Alt er tænkt ind i de CLT-elementer, der er bestilt fra Tyskland. Alkover, opbevaring m.m. er alle indbygget i elementerne.

At opføre en ville som denne kan kræve en engageret bygherre og kompetente entreprisepartnere, men reelt er processen med en ren CLT-villa ikke mere kompliceret end andre processer. CLT-elementerne giver en helt unik designfrihed og kan lettere tilpasses den enkelte families behov og ønsker. Hertil har man gennem den ekstreme sommervarme oplevet at hjemmet, trods store vinduespartier, har en fabelagtig temperaturregulering. Så hvad end solen bager eller vinterkulden tager til, er den indvendige temperatur behagelig for alle husets beboere.

Holdbarheden på sådan en bolig er også i særklasse og med den rette vedligeholdelse er der ikke begrænsninger på levetiden. Man kan bare se mod Finnebyen i Aarhus, hvor mere end 100 træhuse står flot efter mere end 70 år, og er blandt nogle af byens mest attraktive boliger.

Glade tømrere

Fra Hustømrernes side, der har stået for tømrerentreprisen, har arbejdet med det unikke hus vakt stor glæde hos de tømrere, der havde deres daglige gang på byggeriet. De fik lov til at bruge alle deres tømrerevner og kunne på kreativ vis, i samarbejde med en engageret bygherre, afsøge nye løsninger og muligheder.

Her er man ikke i tvivl om, at fremtiden vil rumme langt flere træbyggerier. Det er i hvert fald svært at forstille sig andet, når man oplever villaen i Skanderborg.

 

Hustømrerne A/S
Katrinebjergvej 117
8200 Aarhus N
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31309514
P nummer: 1003031620

Kontaktperson

AT
Alexander Tengbjerg
Kommunikation og PR
atg@jorton.dk

Send til en kollega

0.047