23948sdkhjf
Del siden
Annonce

LYTT digitaliserer Nye læringslandskaber 

Er du nysgerrig på BIM for landskabsarkitekter? Så kan du i dette interview dukke ned i, hvordan LYTT Architecture anvender BIM bidrager til at optimere deres workflow på det kommende Lærings- og aktivitetsbyggeri i NYE ved Aarhus. 

LYTT Architecture dækker hele paletten af landskabsfaglige opgaver – fra strategisk planlægning- og byudvikling til detailprojektering af landskabsprojekter.

Et af tegnestuens aktuelle projekter – hvor de anvender BIM gennem alle projektfaser – er det nye Lærings- og aktivitetsbyggeri i den bæredygtige bydel, Nye i Aarhus. Aarhus Kommune er bygherre på projektet, der realiseres i samarbejde med Kjær & Richter, AFRY og C.C. Contractor.

Når landskabet bliver et læringsrum 

Projektet omfatter læringsfaciliteter til 0. – 9. klasse i fire spor, integreret SFO, daginstitution, idrætshaller med bevægelsesrum, fritids- og klublokaler, en kunstgræsbane samt udearealer. Hensyn til miljømæssig-, økonomisk- og social bæredygtighed er ligeværdigt vægtede i projektet, der er tilrettelagt med læringsfaciliteter både inde og ude.

”Det bliver et imponerende byggeri med bygningsvoluminer der både forskyder sig ind i hinanden og nedefter sammen med den store skrånende terrænflade. Udearealerne er skabt i et krystallinsk formsprog, hvor lege- og opholdsarealer ligger som øer i et nyt og rigt varieret landskab,"  indleder Frank Hasling Pedersen, der er projektleder og BIM-ansvarlig hos LYTT Architecture, ”Det er Aarhus Kommunes klare ambition, at læringsaktiviteter i vidt omfang vil kunne foregå udenfor, samt at området vil være tilgængeligt for lokalområdets borgere efter skolens lukketid.”

LÆS OGSÅ: LYTT og GRAPHISOFT Center Danmark indleder samarbejde om LCA i landskabet

Bygherre stiller krav til BIM med høj detaljeringsgrad 

Fra starten har Aarhus Kommune stillet skarpe krav til BIM-projektering med et højt detaljeringsniveau. Det har medvirket til at modellen fra de tidlige faser har tjent som et vigtigt redskab til en fælles forståelse af de komplekse rumlige forhold – både for rådgiverne internt og i særdeleshed for de mange involverede parter hos bygherren. Desuden har modellen fungeret som værktøj til koordinering, kvalitetssikring og mængdeudtræk hos rådgivere og entreprenør, bl.a. via IFC-filer.

Lærings- og aktivitetsbyggeriet i Nye har – i kraft af projektets omfang og detaljeringsgrad - givet LYTT Architecture mange gode erfaringer med BIM-projektering.

“Jo mere vi læner os ind i programmets grundlæggende logik, desto enklere bliver arbejdsgangen,” forklarer Frank, der blev sat på opgaven for to år siden, hvor der var færre medarbejdere med BIM-kompetencerne på tegnestuen end i dag.

Det tager tid at give slip på den traditionelle lag- og linjebaserede tankegang, som kendetegner CAD-kulturen. Archicad kan fint bruges som en smartere udgave af AutoCAD, men de virkelige gevinster for hverdagens projektering opnår vi bedst ved at se vores arbejde som tættere på den virkelighed vi i sidste ende er med til at skabe, hvor alt har en fysisk masse, et navn, egenskaber, kort sagt: identitet”. 

LAND4 til Archicad er et uundværligt redskab 

Omstillingen til BIM med Archicad sker dog gradvist og ikke kun blandt de yngre landskabsarkitekter. Frank forklarer: "Det er helt afgørende, og en kæmpe gevinst for tegnestuen, at erfarne kollegaer med mange års indsigt i faget kaster sig over BIM metoden. Det kræver tid og viljestyrke, men det tilfører BIM projekterne en uundværlig kvalitet og robusthed.” 

Den måske allervigtigste trædesten i denne omstilling er koteringsværktøjet LAND4, som i mange år har været en grundsten for landskabsprojektering i AutoCAD, såvel som i Archicad.

“Kotering er en af de bærende søjler indenfor landskabsprojektering, og samtidig også blandt de mest tidskrævende processer, uanset om det foregår på papiret eller på computeren,” fortæller Frank Hasling Pedersen og fortsætter: “I dag skaber vi ikke kun terræn-opbygninger i 3D hvis det kræves af projektet, men også hvis det giver mening for vores egen forståelse. Det er sammensmeltningen af 3D-model, 2D-tegninger, signaturforklaringer, mængder og mange andre informationer som skaber den samlede værdi. Det kan være voldsomt frustrerende for nogen at give sig hen til informationsmodellen, hvis man er vant til at notere sig de relevante informationer i sin notesbog ved siden af,” afslutter Frank Hasling Pedersen. 

Dette er en forkortet udgave af 'LYTT digitaliserer Nye læringslandskaber', som du kan læse i helhed på GRAPHISOFT Center Danmarks hjemmeside  → 

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.047