23948sdkhjf

Ophæver råstofplan: Region kan mangle sten, grus og sand

En række klager har fået Miljø- og Fødevareklagenævnet til at ophæve Region Hovedstadens seneste råstofplan

Region Hovedstaden risikerer at komme til at mangle grus, sten og sand, fordi Miljø- og Fødevareklagenævnet kort før nytår ophævede Region Hovedstadens seneste råstofplan, Råstofplan 2016/2020.

Det betyder, at planen er sendt til fornyet behandling i regionen.

Konsekvensen er, at der pt. ikke kan gives nye tilladelser til råstofindvinding af sten, grus og sand i nye graveområder, men kun indenfor arealer, der er udlagt i 2012-planen.

Da der ifølge regionen ikke er særligt mange råstofressourcer tilbage i de graveområder, der blev udlagt med Råstofplan 2012, ventes der at opstå mangel på råstoffer i regionen, indtil graveområderne i Råstofplan 2016/2020 er vedtaget og dermed udlagt.

Med andre ord er det vigtigt, at der snarest vedtages en ny råstofplan, og den er sendt til fornyet behandling i Region Hovedstaden. Administrationen arbejder på sagen og vurderer behovet for konkrete justeringer.

Allerede i denne uge bliver politikerne i Miljø- og Klimaudvalget klogere på sagen på et møde. Den 5. februar skal administrationen komme med forslag til en proces for fornyet politisk forelæggelse af Råstofplan 2016/2020.

13 klager

Klagenævnet har truffet sin afgørelse på baggrund af 13 klager, fremgår det referatet fra seneste møde i regionens Klima- og Miljøudvalg.

Klagerne kom dels fra lodsejere, beboerforeninger og omkringboende til nye grave- og interesseområder og dels fra en råstofindvinder.

Fra lodsejere og omkringboende rettede klagerne sig primært mod udlæg og miljøvurderingen af konkrete områder, og at der ikke var taget tilstrækkeligt hensyn til forskellige miljøforhold som natur, trafik, landskabelige forhold og lignende.

Fra råstofindvinderens side blev der klaget over manglende sikring af råstofressourcernes udnyttelse og erhvervsmæssige interesser. Desuden skulle retningslinjerne i råstofplanen være uklare og ubegrundede, og der skulle være opsat uhensigtsmæssige forudsætninger for udnyttelse i en række nye graveområder.

Fælles kritik

Region Hovedstaden står ikke alene, for både Region Sjælland og Region Midtjylland har fået ophævet og hjemvist deres senest vedtagne råstofplaner til fornyet behandling af Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Regionerne arbejder nu på en fælles henvendelse til erhvervsministeren og miljøministeren om klagenævnets nye praksis med at ophæve en samlet råstofplan i stedet for at begrænse ophævelse til enkelte dele, at klagenævnet ikke underlægger råstofplanerne fuld prøvelse af alle klagetemaerne samt klagenævnets sagsbehandlingstid.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093