23948sdkhjf

Dansk tømrerlærling i praktik på Hawaii

Den 39-årige voksenlæringen Mikkel Bentsen fra Højer i Sønderjylland er netop vendt hjem fra et fem ugers praktikophold på Hawaii. Han smiler bredt og fortæller med stor iver om det han kalder en af livets store oplevelser
Tømrerlærling Mikkel Bentsen har været i fem uges praktik i en tømrer og snedkervirksomhed i byen Captain Cook på Big Island på Hawaii.

Virksomheden ejes af danskeren Tom Sørensen, som gerne deler ud af sin viden til danske lærlinge. Virksomhedens maskiner og udstyr er stort set de samme som på en lignende mellemstor dansk virksomhed, så det lærlingene får med retur udover det internationale islæt er sprogkompetencer, kendskab til andre træsorter, generelt mere viden, nye metoder og gode fif-løsninger samt et netværk med de øvrige lærlinge der i samme periode har ophold på stedet.

Det skriver Mester Tidende.

En af de ting, der virkelig har gjort indtryk på Mikkel er brugen af træsorter. Under opholdet byggede han en trappe, hvor han til konstruktionen brugte den næsten knastfri og meget harpiksholdige Douglas Fir, også kendt som false Hemlock. Det har et flot zebramønster afhængig af hvordan træet er skåret plus en stor brudstyrke som følge af få knaster og blød ved. Til trappen blev materialet brugt til mægler og hovedstol for at give et flot farvespil. Dertil kommer det specielle i at udstille et stykke træ, der normalt er gemt bag lofter og gips.

Af de ædlere træsorter som bruges til skabslåger og skuffefronter nævner Mikkel Koa, Monkey Pod, Norfolk pine, Mango og Sugi pine Koa.

Mesters gevinst

At det overhovedet blev muligt for Mikkel at rejse ud skyldes flere ting. Først og fremmest, at hans læremester Peter Skrydstrup fra Tømrer og Snedkerforretningen Visby Vinduer og Døre var med på ideén. Dernæst, at Danmark har nogle tilskudsordninger der gør det økonomisk muligt og at hans studiested, EUC Syd i Åbenrå, hjalp med at få det praktiske på plads omkring økonomi og selve udstationeringen.

Mikkel er voksenlærling i tømrer og snedkerforretningen i Visby og igang med den sidste del af sin uddannelse. Under et skoleophold kommer han i kontakt med en lærling der netop er kommet hjem fra et ophold. Det giver Mikkel blod på tanden og efter diverse forberedelser lykkedes det ham af få en slutaftale i stand med sin mester.

- Jeg synes det er en fin mulighed og ser det som et eksternt modul i uddannelsen. Jeg har selv brugt otte måneder på at hente viden i udlandet og som arbejdsgiver får jeg en medarbejder hjem med ny viden. I dette tilfælde omkring træsorter som jeg forventer vi på sigt ser på det danske marked plus nye produktionsformer, siger Peter Skrydstrup til Mester Tidende.

Hvad han ikke nævner er, at det sikkert også gør arbejdspladsen mere attraktiv og at det med lidt planlægning med fordel kan anvendes i stille perioder.

tøtte
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11