23948sdkhjf

Den dobbelte ordre

Da man tog fat på en stor tagrenovering på Valdemarsskolen i Ringsted gik det efter planen, indtil der i et skolelokale lige skulle skiftes et hjørne af linoleumsgulvet. Under gulvet fandt man omfattende svampeskader. Det fordoblede entreprisesummen, til glæde for håndværkerne, men til nogen overraskelse for dem der passer det kommunale budget
Opgaven med at renovere det 3.000 kvadratmeter store tag på Valdemarsskolen i Ringsted var en ganske god 10 millioners entreprise for Lars Printz og hans 25 mand store tømrerfirma. Det var ganske udfordrende at planlægge det hele således at kun en fløj blev lukket ad gangen. 14 dage før håndværkerne skulle i gang på en bygning blev den lukket ned og skolens servicemedarbejdere begyndte at rydde den. Der blev lånt lokaler ude i byen for at huse de udflyttede elever, typisk 6-8 klasser, og så gik det ellers slag i slag. Fristerne skulle overholdes for at det hele skulle fungere.

I et af de første lokaler fik man lige en ekstra ordre på at skifte linoleumsgulvet, og så kom den store udfordring. Under gulvet var betonen ganske opfugtet, og da man gravede ned fandt man et gammelt støbelag med træfibre. Dette lag var voldsomt angrebet af skimmelsvamp, og ved yderligere undersøgelser fandt man den samme skade i alle bygningerne, samt lidt mere svamp i murene.

Ny plan

Hurtigt skulle kommunen finde 10 millioner mere i budgettet, og hele tidsplanen skulle lægges om. Begge dele lykkedes, med en 4 måneders forsinket afleveringsdag. Så det hele endte godt, men jeg kan godt undre mig over at mange offentlige og også nogle private bygningsejere ikke har en ordentlig registrering af deres bygninger, så man undgår disse overraskelser. Man havde i dette tilfælde fundet ud af at taget skulle renoveres og der blev sat en bygningsregistrering i gang, men kun af taget. Man burde vel bede om en fuldstændig registrering før man sætter så store arbejder i gang. Men historien er ikke enestående, så Ringsted kommune er ikke anderledes end mange andre.

Den enkelte etape

Selve arbejdet foregår i etaper så skolen hele tiden kan fungere. Der bliver bygget en totalinddækning og taget strippes helt ned til den rå spærkonstruktion. Der bliver efterisoleret op til nutidens normer. Når undertaget er på plads rulles inddækningen videre henover den næste bygning, inden de nye tegl lægges. Det nye undertag er af den solide slags med pap på brædder. Før var der ikke undertag, men blot en understrygning med cement eller skum.

Samtidig bankes gulvet helt op, og der lægges nyt kapillarbrydende lag og ny isolering. Det er jo en stor kvalitets forbedring at også gulvet nu bliver isoleret op til nutidens normer. Den nederste meter af væggene imprægneres for ikke igen at suge fugt fra undergrunden, og dermed skabe ny skimmelsvamp.

Sjusk

Til gengæld er det kedeligt at konstatere at der ikke gås helt til bunds når man nu er så godt i gang. Fra en meters højde og til det nye loft efterrepareres væggene på billigst mulig måde. De gamle ledninger der er trukket henover væggene bliver siddende, og vævet lappes kun. Flere steder ses der således små lapper af væv under den nye maling, og det ser ærligt talt lidt sjusket ud. Med hele taget åbnet er der da en oplagt mulighed for at lave en bedre kabelføring. Det er synd når ellers alt andet bliver renoveret pænt. Og det må da også være lidt kedeligt at gå og lave sådan noget halvfærdigt arbejde.

Pladsen

Den dag jeg var forbi gik der 4 malere, 6 tømrere og 2 murere på pladsen. Nedrivningsarbejdet foregår om natten, både for at holde en snæver tidsplan, men også for ikke at genere undervisningen med støj, så om natten havde der været 8-10 nedrivere i gang. Pladsen er ganske velindrettet, men på den ene side af skolen er der så snæver en adgang at man har måttet lukke den normale adgangsvej af for elever og forældre. Ellers blev det for farligt med de mange bakkende lastbiler. Når der fragtes materialer rundt til de enkelte etaper med truck går der altid en mand ved siden af for at der ikke skal ske ulykker i skolegården.

ArbejdsTilsynet har været forbi med et par beskeder om at mureren ikke måtte bære stenene så langt som planlagt, og at tagdækkerne ikke måtte skære stenene til oppe på taget. Der har desværre været en enkelt ulykke, en mand brækkede en tå ved at tabe et skab nedover foden.

Man gik i gang i juni 2010 og pladsen forventes afleveret d. 1. november i år. Personligt vil jeg håbe at kommunen finder de flere millioner der skal til så også væggene, installationerne og murpudset kunne renoveres om ikke for mange år. Det kunne blive ganske flot, for skolen er i sig selv et flot stykke brugsarkitektur fra starten af forrige århundrede.

De medvirkende

Bygherre Ringsted Kommune

Arkitekt og ingeniør Arkhus Bygningsrådgivning a/s, Ringsted

Hovedentreprenør Tømrerfirma Lars Printz a/s, Ringsted

Nedrivning Duca Miljø ApS, Sorø

Blikkenslager Kebo Tagmontage ApS, Herlev

El Kemp & Lauritzen a/s, Ringsted

Maler Malerfirmaet Henry Hansen & søn ApS, Ringsted

Skimmelsanering Micro Clean a/s, Hørsholm

Ventilation SSG Ventilations service,

Gulv Allux Gulvbelægning ApS, Ringsted

Membran Belægningsteknik ApS, Køge

Beton Hauge og Larsen ApS, Sorø
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078