23948sdkhjf

Dyrt at snyde med autorisationen

Sikkerhedsstyrelsen har hævet bødeindstillingerne, når styrelsen politianmelder brud på autorisationslovgivningen
Sikkerhedsstyrelsen har hævet bødeindstillingerne, når styrelsen politianmelder brud på autorisationslovgivningen

Sikkerhedsstyrelsens rundede her i efteråret 130 politianmeldelser af overtrædelser af autorisationslovgivningen i år. Det gælder overtrædelser inden for kloak, vvs og el .

De sidste tre år er der sket en voldsom stigning i antallet af anmeldelser. I 2008 var der 100 anmeldelser, mens der i 2010 var 306 anmeldelser. Styrelsen følger op på alle anmeldelser, og de fleste er veldokumenterede.

- De fleste sager ender med en politianmeldelse, og det er et udtryk for, at vi vurderer, at lovgivningen er overtrådt. 75 til 85 pct. af alle sager handler om annoncering, hvor en håndværker kalder sig autoriseret uden at være det, forklarer Bente Liisberg, der er leder af Sikkerhedsstyrelsens overtrædelsesteam.

Mange firmaer har også valgt et navn, som kan få forbrugerne til at tro, at firmaet har autorisation for eksempel som autoriseret kloakmester. Det kan komme til at koste firmaet en bøde.

Dansk Byggeri og Dansk Byggeris Kloaksektion er indgået i et samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen og en række andre foreninger og organisationer på autorisationsområdet for at få dæmmet op for stigningen i snyd med autorisationen.

Det kan man selv gøre

- Medlemsvirksomhederne bør holde ører og øjne åbne og anmelde overtrædelser enten direkte til Sikkerhedsstyrelsen, eller hvis de ønsker anonymitet, anmelde til Dansk Byggeri eller Byggeriets Kvalitetskontrol. Så anmelder vi overtrædelserne til Sikkerhedsstyrelsen i vores eget navn, siger direktør Klaus Issing Hansen, Byggeriets Kvalitetskontrol.

Han pointerer, at det kun er lovligt at "skrive" for arbejder, der er udført i egen virksomhed. Hermed undgår man "stråmandsvirksomhed".

Det er ikke Sikkerhedsstyrelsen, der bestemmer, hvor store bøderne skal være i overtrædelsessager. Det er domstolene, der fastsætter straffene.

Efter sagsbehandling politianmelder styrelsen de sager, man vurderer, skal udløse en bøde. Og så er det op til politi og anklagemyndighed at tage stilling til sagen og rejse sigtelse overfor firmaet. Men Sikkerhedsstyrelsen indstiller samtidig med politianmeldelsen, hvilken størrelse bøden kunne have.

Her har styrelsen for et år siden hævet bødeforslagene. Det indstilles, at ulovlig annoncering takseres til 10.000 kr. mod før 5.000 kr.. Udførelse af uautoriseret arbejde på én adresse indstilles til en bøde på 15.000 kr., mens uautoriseret arbejde på flere adresser minimum indstilles til en bøde på 20.000 kr.

Sikkerhedsstyrelsen understreger, at hver sag behandles individuelt – og derfor kan bødeforslagene også afhænge af, hvor stor en fortjeneste, der er tale om i forbindelse med det uautoriserede arbejde.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063