23948sdkhjf

Vedligeholdelsesfrie huse

To eksempelbyggerier skal vise, hvordan man kan bygge boliger, der holder længere, med et minimum af vedligeholdelse
Realdania Byg indleder nu to eksempelprojekter under overskriften "Det vedligeholdelses-fri hus". Det ene skal samle og vise kendte og klassiske byggematerialer og metoder, det andet skal anvende den nyeste viden og teknik. Det vedligeholdelsesfri hus har to mål; dels at man som ejer ikke skal røre huset i en periode på mindst 50 år; det vil sige reelt vedligeholdelsesfrit, og dels at huset opnår en lang levetid på 150 år.

- Tid er en væsentlig faktor, når vi taler vedligeholdelse af ejendomme. De færreste tænker over, at deres huslån løber i 30 år, fordi det historisk har været den tid, man forventede en bygning kunne holde i. Men de fleste ejendomme bliver stående i længere tid. Derfor er der brug for, at vi ser på hvilke tiltag, der skal til for at vedligeholde husene. Især når vi taler om byggeriets CO2-aftryk.

Hvis vi skal skifte vinduerne eller bare glasset i dem hvert 10. år, kan det samlede regnskab hurtigt blive dyrt, selvom vi her og nu sparer noget – både økonomisk og CO2-mæssigt, siger adm. direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Et mindre CO2-aftryk

Når man bygger et enfamiliehus udledes en mængde CO2. Det vedligeholdelsesfri hus skal holde op til tre gange så længe som et almindeligt hus og sparer derved CO2 på grund af sin lange levetid. Når man vedligeholder udledes også en mængde CO2. Et hus, der kan stå 50 år uden at blive rørt, sparer derved også CO2. Samlet set skal Det vedligeholdelsesfri hus altså sikre, at der gennem en levetid på 150 år udledes mindre CO2, end (op til tre) nye huse ville udlede.

- Vi tror, at der både i landets historiske ejendomme og i den allernyeste materialeudvikling findes uudnyttede potentialer og elementer, som kan forbedre mange byggeriers levetid betragteligt, og som derfor fortjener større fokus og bedre kendskab i den danske byggebranche, fortæller Peter Cederfeld.

Eksempelprojekter for offentligheden

Begge ejendomme opføres som enfamiliehuse med et areal på ca. 130–150 m2 indenfor en konkurrencedygtig anlægsøkonomi. Og de vil efter opførelsen blive åbnet for offentligheden, så alle har mulighed for at se resultaterne tæt på.

Projektet forventes at blive realiseret i et nyt parcelhuskvarter i Nyborg. Her er kommunen midt i en lokalplansproces, der skal afklare, om grunden kan skifte fra et tæt-lav byggeri til seks uafhængige parcelhusgrunde. Resultatet af lokalplanprocessen kendes til februar.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109