23948sdkhjf

Træstøv skal håndteres med omtanke

Gulventreprenørerne skal skærpe deres fokus på træstøv og de processer, der skal sikre medarbejderne mod at indånde støvet fra eksempelvis gulvslibning
Træstøv er kræftfremkaldende, mener Arbejdstilsynet. Det skal derfor undgås i videst mulige omfang, også på skiftende arbejdspladser, og gulventreprenørerne skal skærpe deres fokus på træstøv og de processer, der skal sikre medarbejderne mod at indånde støvet fra f.eks. gulvslibning.

F.eks. må udsuget luft fra industrielle processer, der udvikler træstøv, ikke recirkuleres. Det kan man undgå ved at indkapsle processerne og dimensionere udsugningsanlæg til opgaven, anbefales det.

Men på gulventreprenørernes skiftende arbejdspladser anvendes imidlertid slibemaskiner med integreret støvopsamling eller mobile støvsugere, som alle recirkulerer afkastluften og kun vanskeligt kan udvikles på anden måde, uden at mobiliteten vil gå tabt. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt, at Arbejdsmiljølovens regler om opsamling af træstøv uden recirkulering også finder sted på gulvbranchens skiftende arbejdspladser, mener Dansk Byggeri og Gulvbranchen. Her er opfattelsen, at afslibning af gulve kan udføres sikkerheds - og sundhedsmæssigt forsvarligt, når støvposen på slibemaskinen eller støvsugeren tømmes og rengøres efter maskinleverandørens anvisninger, og der samtidig anvendes åndedrætsværn. Det skal ske, fordi slibestøvet aldrig kan fjernes helt, fordi arbejdsprocessen ikke kan indkapsles uden muligheder for udslip.

Arbejdstilsynet er orienteret om problemstillingen, og Dansk Byggeri regner med, at parterne i fællesskab finder en løsning, der er anvendelig i praksis, for der er forståelse for, at recirkulationsforbuddet kan være svært at overholde på skiftende arbejdspladser.

Indtil videre opfordres gulventreprenørerne til at skærpe kravene til effektiv procesudsugning med hyppige skift af støvposer og anvendelsen af åndedrætsværn. Kravene skal fremgå af virksomhedens APV.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078