23948sdkhjf

Skat jagter udenlandske fupfirmaer

Den store udbredelse af falske enkeltmandsfirmaer i byggebranchen, får nu myndighederne i aktion
Hundredvis af østeuropæiske falske enkeltmands-byggefirmaer fra primært Østeuropa og Tyskland kan nu risikere afsløring af Skat, som netop har indledt en stor offensiv overfor disse virksomheder, som i stadigt stigende grad er at finde i danske byggeprojekter.

- Det er tydeligt, at dette problem er i stigende. Derfor går vi nu ud og er mere aktiv for at standse denne udvikling med flere udadvendte aktioner i hele landet. Det er et meget vigtigt fokusområde for os, siger kontorchef i Skats hovedcenter, Niels Anker Jørgensen, til Mester Tidende.

Ingen kontrol

I stadig højere grad er flere danske bagmænd begyndt at bruge udenlandske enkeltmandsfirmaer i deres byggeprojekter for at holde udgifterne nede.

Men hvis man reelt skal være selvstændige er der en række kriterier, de skal leve op til. Og det gør de ofte ikke. Fidusen for den danske bygherre eller danske entreprenør, der hyrer dem er, at der ingen kontrol er med disse firmaer af nogen art. De bliver ikke registeret nogen steder, og det betyder, at disse personers eksistens, adfærd og indtjening på det dansk arbejdsmarked er af ukendt karakter.

De betaler hverken skat eller moms af deres ydelser i Danmark, og de nægter samtidig - som regel via den danske hvervgiver- at leve op til de faglige regler i den danske model grundet deres påståede selvstændige status.

Bundlinien er, at disse udenlandske arme-ben-firmaer koster minimalt og arbejder mange timer uden kontrol og registrering.

Stort problem

Fagforeninger på hele BAT-området oplever det som et meget stort problem i hele landet.

Både 3F, TIB og Malernes Fagforening mener, det er vokset. Og det er svært at gøre noget ved fagligt, da det er Skat som myndighed, der skal tjekke om de påståede enkeltmandsfirmaer reelt er selvstændige.

Der er en række kriterier, de skal leve op til, blandt andet skal de være registreret som selvstændige i deres hjemland, have flere egne selvstændige opgaver, have haft andre kunder og selv stå for materialeindkøb.

Disse krav lever de færreste udenlandske enmandsfirmaer op til, mener fagforeningerne, der ofte støder på denne type udenlandsk arbejdskraft.

I eksempelvis Holstebro er der en verserende faglig sag om tyske enkeltmandsfirmaer, der renoverer hos et boligselskab.

- Vores vurdering er, at de ikke er reelt selvstændige. Det er blot et forsøg på en smart konstruktion for at trykke aflønningen og slippe for afregning af skat, siger Jens Knudsen, faglig sekretær i 3F Holstebro, der kalder det social dumping.

300 på et år

En anden verserende sag er fra Augustagade på Amager, hvor en række polakker er hyret som officielt enmandsfirmaer af et enmandsfirma.

Ifølge Bo Rosschou, der er formand for Malernes Fagforening i København, er polakkerne ikke reelt selvstændige.

Bo Rosschou betegner problemet med denne type firma som meget stort.

I løbet af 2009 er fagforeningen i København stødt på knap 300 af denne slags udenlandske enkeltmandsfirmaer, som ifølge fagforeningen ikke reelt selvstændige.

- Disse fupfirmaer er ødelæggende for det danske samfund med illoyal konkurrence og mistede skattekroner for mange millioner, siger Bo Rosschou. Han er en af dem, der tidligere har klaget over, at myndighederne blandt andet Skat ikke tog dette problem alvorligt. Men også han registrerer den øgede indsats fra Skat.

- Det er særdeles positivt, at Skat nu tager dette problem alvorligt og går aktivt ind i at løse det. Vi har brug for deres hjælp, og det er til gavn for hele det danske samfund, siger han.

Krav til selvstændighed

Når enkeltmandsfirmaer hyres af et dansk firma/person indgås en såkaldt entrepriseaftale og her kræver Skat, at enmandsfirmaer lever op til følgende kriterier, som de nu tjekker.

Entrepriseaftalen beskrives således af Skat:

- En udenlandsk virksomhed påtager sig en opgave for hvervgiveren og udfører denne arbejdsopgave med egne ansatte og under egen instruktion og ved brug af egne arbejdsredskaber mv.

Det betyder, at hvervgiveren ikke må blande sig i det aktuelle arbejde, indkøbe materialer eller andet. Entrepriseholdet skal klare det hele selv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078