23948sdkhjf

Sidste skud i bøssen

Tålmodigheden er løbet ud hos Danske Malermestre, der nu efterlyser handling fra politikerne i stedet for den endeløse strøm af ord om at standse den sociale dumping på landets byggepladser fra østeuropæisk arbejdskraft.

Malerne står ikke alene med deres kritik. Fra en lang række brancher peges der på problemer, og som tidligere nævnt i Mester Tidende er det blåøjet at tro, at de nye stramninger af reglerne for registrering i RUT reelt løser problemet. Det grundlæggende problem kan nemlig ikke løses i Danmark, men i Bruxelles, og løsningen vil kræve et så stort opgør med EU-borgernes grænseoverskridende rettigheder, at det er umuligt at gennemføre.

Det burde være en fælles sag for fagbevægelsen og arbejdsgiverne at skabe ordnede forhold på de danske arbejdspladser. Desværre er der blandt arbejdsgiverne brodne kar, som lader sig friste af kortsigtede gevinster gennem anvendelse af eksempelvis udstationerede østarbejdere eller såkaldte enkeltmandsfirmaer, der reelt dækker over "arme-ben-virksomhed" og dermed ikke er omfattet af overenskomsterne.

Det kan godt være, at ellers store og velrenommerede virksomheder ikke selv entrerer med de mange "underentreprenører, men det sker i 3. eller 4. led, at der pludselig optræder 50-100 "enkeltmandsvirksomheder" fra Østeuropa på en byggeplads. På direktionsgangene er der kø ved håndvaskene med henvisning til, at man ikke kan kontrollere alt, og slet ikke, hvad underentreprenørernes underentreprenører og deres underentreprenører foretager sig. For de arbejdsløse murere, tømrersvende og malersvende er det ikke en splint, men en hel pæl i øjet at se, hvad der foregår på byggepladserne, hvor i forhold til danske overenskomster underbetalt østeuropæisk arbejdskraft stjæler danske arbejdspladser.

De østeuropæiske arbejdere føler ikke selv, at de er underbetalte, fordi de er vant til endnu lavere lønninger, hvor de kommer fra, og når man så dertil lægger sociale danske goder som eksempelvis børnepenge og skattefradrag, så er deres indkomst ved at arbejde i Danmark nærmest astronomisk set i østeuropæisk perspektiv.

Og byggebranchen er ikke de eneste, der er ramt. Folketingets Trafikudvalg har netop modtaget en henvendelse fra en gruppe danske chauffører, der peger på, at østeuropæiske chauffører arbejder for ned til 8 kroner i timen og nærmest bor i lastvognen i tre måneder ad gangen.

De seneste stramninger af RUT-reglerne må være sidste skud i bøssen, før politikerne må overveje, om det bliver nødvendigt dels at opsige Schengen grænseaftalen og dels at indføre strammere regler for østeuropæisk arbejdskraft. Det er ikke bare den danske arbejdsmarkedsmodel, der er på spil, det er hele den danske samfundsmodel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079