23948sdkhjf

Ørredavler udvider maskinparken

Midtjysk dambruger vil mere end fordoble produktionen af ørreder. Det kræver opdatering af maskinparken. Både når der skal graves og flyttes fisk
Det er ikke gedder, men geder, der skal til, hvis man både har visioner og ambitioner som midtjysk dambruger. Derfor indgår to helt nyindkøbte gummigeder som væsentlige elementer, når Jarl Jørgensen går i gang med at øge sin årlige produktion fra cirka 500 tons fisk til i første omgang 800 og siden 1.200 tons.

- Vi bygger i etaper. Om der går to, fem eller seks år, er ikke afgørende. Pengene skal følge med, når vi gør noget. Derfor bruger jeg nok lidt længere tid, end andre måske ville gøre. Og jeg gør det selv, forklarer Jarl Jørgensen, som i 2013 har været dambruger i 25 år. Det var i 1988, han købte Funderholme Dambrug få kilometer sydvest for Silkeborg.

- Jeg forsøger at undgå stor gæld ved byggeri og udvidelser af dambruget. Derfor har jeg ingen entreprenør inde over projekterne. Det er noget, vi selv går og klarer. Sidste år købte jeg en 18 tons Komatsu gravemaskine, simpelthen fordi vi har meget byggeri. Nu har jeg så været omkring Scantruck for at købe to nye Komatsu WA100M gummihjulslæssere, som vi både bruger i forbindelse med byggeri og i det daglige arbejde med fiskene, siger Jarl Jørgensen.

Geder flytter ørreder

Gederne flytter nemlig også ørreder.

- Vi bruger maskinerne til at løfte fisk op med. I gamle dage tog vi fiskende op med ketcher. I dag klarer vi det med gravemaskiner og kan løfte 200 kilo op i et bassin ad gangen. Fra bassinet ryger ørrederne i sorteremaskinen og derfra videre ud i betonbassiner, hvor de så er klar til, at lastbiler kommer og henter dem. Med de nye gummigeder kan vi flytte vore fisketanke med et tons fisk ad gangen, fortæller Jarl Jørgensen.

Maskinparken hos Funderholme Dambrug består af fire maskiner. Foruden 18 tons gravemaskinen og de to nye gummihjulslæssere, har Jarl Jørgensen også en minigraver.

- Jeg startede med den lille Komatsu PC27, og siden har jeg holdt mig til Komatsu. Med planerne om at øge produktionen kraftigt, har vi behov for at opdatere maskinparken og få ekstra power. I det daglige er vi tre mand til at klare arbejdet på dambruget, og derfor skal der også maskinkraft til.

Nødvendigt med effektivitet

- Vi er nødt til at være hamrende effektive, hvis vi vil drive dambrug i dag. Næste år er det altså 25 år siden, jeg overtog dambruget. Og vi får faktisk det samme for fiskene i dag som for 25 år siden. Fiskefoderet er bare stedet fra 4 til 10 kroner pr. kilo, siger Jarl Jørgensen.

- Vand og fisk har altid interesseret mig. Egentlig læste jeg til civiløkonom. Så blev dambruget her til salg, og mine forældre havde mulighed for at hjælpe mig i gang. Siden har det handlet om produktion af ørreder. Vi laver put-and-take fisk til syv-otte steder, mange af fiskene afsætter vi til fabrikker, og nogle går til eksport og køres til Tyskland, fortæller den midtjyske dambrugsejer.

Med hver syv tons holder de to nye WA100M læssere sig i den lettere ende af Komatsus store program af gummihjulslæssere. Komatsu-motoren yder 88,5 hk. Jarl Jørgensen og hans mandskab i dambruget kan glæde sig over en rummelig SpaceCab-kabine med dobbeltdør og både ROPS og FOPS. Altså optimal beskyttelse både hvis maskinen skulle vælte og hvis den rammes af nedfaldende genstande. Maskinen har elektronisk styret hydrostatisk transmission, og alle skift kan foretages ved fuld belastning.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095