23948sdkhjf

Monsterregn drypper på brolæggerne

Permeable belægninger er vand på brolæggernes mølle
Klimatilpasningen er i fuld gang. Monsterregnen er tilsyneladende kommet for at blive og derfor sættes alle sejl for at imødegå skader i kølvandet på oversvømmelser.
Og i den kamp spiller brolæggerne en stadig større rolle.

Begrebet en permeabel belægning er således både et modeord og et begreb, der øger omsætningen i brolæggerkredse i øjeblikket.

Det skriver Mester Tidende.

Begrebet en permeabel belægning dækker over moderne belægningstyper og lægningsmetoder, hvor regnvandet kontrolleres ved at lade det kan sive ned igennem og dermed ledes væk.
Det er sådanne løsninger der efterspørges i bl.a. kommunerne, hvor kampen mod de stadig oftere skybrud er sat ind med fuld styrke.

Vellykkede projekter
På Brolæggerlaugets konference i Ebeltoft sidste år, blev emnet drøftet lidenskabeligt og der blev bl.a. fokuseret på de planer for klimatilpasning, som kommuner og større byer lige nu er i gang med at udforme.

- Der bliver afsat milliardbeløb til at sikre mod oversvømmelser, og flere kommuner er allerede i gang med at realisere planerne. Danmarks første nedsivningsvej på Helenevej på Frederiksberg er åbnet , og ved det sidste skybrud klarede belægningen 100-års regnen uden problemer, siger Brolæggerlaugets oldermand, Claus Johnsen .
Han fremhæver, at der på landsplan findes flere andre vellykkede projekter med de permeable belægninger på blandt andet cykelstier, parkeringsarealer og villaveje.

Alternative løsninger
- Vi er gode til at tænke i alternative løsninger, der kan lede vandet ned i jorden i stedet for hen til en kloak. Det er meget positivt, for med nutidens teknik, hvor det er fugematerialer og bundopbygning, der sikrer nedsivning, kan vi stadig bruge vores gamle, traditionelle brostensbelægninger, forklarer Claus Johnsen.

Permeable belægninger kan skabes på flere måder. Enten anvender man drænasfalt, der nedsiver vandet gennem selve belægningen, og ellers sker nedsivning via specielle fuger.
Sidstnævnte er den mest udbredte metode i Danmark, og den betyder, at brolæggerne fortsat kan anvende traditionelle beton- og granitsten, fordi vandafledningen sker gennem fugerne.

Permeabel belægning
• Permeabel belægning er en belægning, der som andre belægninger sikrer en plan overflade velegnet til gang eller kørsel, men har derudover den funktion at regnvand kan sive igennem.
• Permeable belægninger er ikke beregnet til at modtage vand fra tilstødende arealer, men afstrømningen fra belægningen selv reduceres.
• Belægningens infiltrationskapacitet afhænger dels af belægningens design, dels af den hydrauliske kapacitet af bærelaget og jorden neden under og ved siden af. Nogle permeable belægninger opbygges med et forsinkelsesvolumen under belægningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109