23948sdkhjf

Flexboligordning kan give arbejde til små håndværksvirksomheder

Der ligger potentielt meget arbejde og venter på mindre håndværksvirksomheder, hvis der kommer gang i markedet for flexboliger, mener Håndværksrådet
Trods politiske intentioner om at forhindre affolkning i yderområderne er der endnu ikke kommet gang i regeringens flexboligordning, der åbner for, at flere helårsboliger kan benyttes til fritidsformål.

Ordningen, der trådte i kraft i 2013, skal sikre, at unødigt mange helårsboliger står tomme ved at give en ejer - eller en potentiel køber af en helårsbolig - mulighed for at søge kommunen om at bruge helårsboligen som en såkaldt flexbolig.

Potentielt er der omkring 33.000 flexboliger, men lige nu er kun 176 huse udbudt som flexboliger. Det til trods for, at der ifølge boligsiden.dk er over 13.000 huse, der har været til salg i mere end et år.

Dermed går byggeriet glip af mulige renoveringsopgaver, mener afdelingschef i Håndværksrådet Frank Korsholm.

”Jeg tror, der ligger meget arbejde og venter på de mindre håndværksvirksomheder. Vedligeholdelsestilstanden er typisk ikke særlig god, og derfor kan der være opgaver med nyt køkken, badeværelse eller en større renovering. Det er interessant for de små håndværkere i lokalområdet. Derfor håber jeg, at der kommer gang i ordningen. Vi har i branchen efterspurgt ordningen, og den fortjener at blive løbet i gang, for det er synd, at der står boliger i landdistrikterne og forfalder, som ellers kunne være blevet renoveret og brugt som flexbolig”, siger han.

Tilladelse skal huset

Frank Korsholm mener dog, at loven omkring flexboliger skal justeres, før interessen kan vokse.

Flexboligtilladelsen følger i øjeblikket ejeren af bolig, men der er bred flertal for at ændre reglerne, så tilladelsen følger huset. Fra næste år bliver reglerne ændret, så tilladelsen vil følge huset, og dermed bliver det lettere at få realkredit lån i en flexbolig, mener han.

”Det handler om, at få et købestærkt segment fra byerne til at se mulighederne i en flexbolig i landdistrikterne. Bliver det moderne at have en bolig på landet, så vil der være et godt marked for flexboliger. Men der er intet, der tyder på et kæmpestort ryk. Det skal løbes i gang langsomt”, siger Frank Korsholm.

Stadig ny ordning

Minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S) tror også på, at det bliver lettere at finansiere købet, når køberen får sikkerhed for, at man også kan sælge boligen igen som flexbolig.

”Det vil uden tvivl betyde rigtig meget for markedet, at vi skaber den sikkerhed, som både bankerne og borgerne efterspørger. Vi kan allerede se, at flere får øjnene op for, at de med en flexbolig kan få en unik og billig fritidsbolig. Det er stadig en ny ordning, og så betyder det også en del, hvor aktive kommunerne er. På Lolland-Falster har de taget ordningen til sig, og her går det stærkt”, siger Carsten Hansen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Carsten Hansen håber ligesom Håndværksrådet, at flexboligordningen på sigt vil give mere arbejde til håndværkerne i landdistrikterne.

”Flexboligordningen skal frem for alt give mere liv og aktivitet i landdistrikterne. For eksempel er det jo helt oplagt, at der er mere arbejde til de lokale håndværkere, når husene bliver brugt til fritidsboliger frem for at stå tomme eller blive revet ned. Jeg har selv besøgt en flexbolig nede i Vordingborg, og her ringede ejeren selvfølgelig til den lokale håndværker, da stråtaget skulle repareres. Den slags større og mindre opgaver kan være med til at holde hånden under de mindre håndværksvirksomheder i landdistrikterne, der ikke har haft det let gennem krisen”, siger ministeren.

Lovgrundlag
Flexboligordningen blev indført ved lov nr. 413 af 29. april 2013 om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene. Med lovændringen er boligreguleringslovens § 50 blevet præciseret således, at kommunalbestyrelsen kan give tilladelse til, at ejeren af en helårsbolig kan benytte boligen til fritidsformål og på et senere tidspunkt vende tilbage til helårsbeboelse uden yderligere ansøgning om samtykke fra kommunalbestyrelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234