23948sdkhjf

Mestre vil have håndværkere på Borgen

Der er for få folketingsvalgte med svendebrev i Folketinget, mener håndværksmestre
En optælling, Mester Tidende har lavet, viser, at der kun sidder 5 bygningshåndværkere blandt de folkevalgte på Christiansborg.
Det svarer til knap 3 pct., mens hele 55 pct. er akademikere. Den fordeling er helt skæv. Det mener en stor del af de håndværksmestre, Mester Tidende har talt med.

Fem folketingsmedlemme med svendebrev:
Socialdemokrater
Lennart Damsbo-Andersen (tømrer)
Carsten Hansen (VVS-montør)
Jacob Lund (tømrer)
Venstre-folk
Peter Christensen (elektriker)
Hans Christian Thoning (tømrer)


- Det er vigtigt, at de har været i erhvervslivet, og at folketingssammensætningen afspejler samfundet.
Det er svært for de helt unge politikere, som kommer direkte fra universitetet, for jeg tror ikke man kan læse og studere sig til alt. En knægt som eks. Thor Möger Pedersen (skatteminister 2011-12, SF red.) har ikke livserfaring nok til at have den stilling, siger Peter Lorentzen, indehaver af Teglgårdens Tømrer og Snedker i Varde til Mester Tidende.

Kender ikke nogen
9 ud af ti af de mestre, Mester Tidende har talt med, kan ikke nævne navnet på nogen håndværkere i Folketinget. Og det på trods af, at Mester Tidende har talt med mestre i samtlige de 5 valgkredse, hvor de pågældende politikere er opstillede.

Den eneste, der kan nævne navnet på én er netop, indehaver af Teglgårdens Tømrer og Snedker, Peter Lorentzen:

- Jeg kender Hans Christian Thoning. Jeg stemte selv på ham til de seneste to folketingsvalg. For mig har det stor betydning, at det er en mand, der selv har haft fingrene i mulden, og ikke en studeret karl der skal sidde og bestemme over os, siger Peter Lorentzen.

Vigtigere med fagforeninger
Selvom der generelt er bred enighed om, at Folketinget skal afspejle befolkningen, er der enkelte, der peger på, at holdningerne blandt politikerne og partiernes linjer er vigtigere end deres baggrunde. Sådan er det også hos Per Jørgensen, der er medejer af Bad & Energi A/S i Otterup.

- Sådan noget som fagorganisationer er vigtigere. Der sidder alle de folk, som har den rette viden og indflydelse til at påvirke politikerne. Og vi lægger stor vægt på, at vores ansatte er medlem af relevante fagforeninger, siger Per Jørgensen, medejer af Bad & Energi A/S i Otterup.

Bedre forudsætninger
Størstedelen af dem, som Mester Tidende har talt med, mener dog alligevel, at politikere har bedre forudsætninger for at forstå arbejdsmarkedet, hvis de selv har været en del af det.

Hos Teglgårdens Tømrer og Snedker, Peter Lorentzen i Varde er han helt enig. Han er selv medlem af et politisk parti, men overvejer alligevel ikke at stille op til Folketinget.

- Man kan godt sige, det er dobbeltmoralsk, men det tror jeg sgu’ ikke, jeg har tålmodighed til. Jeg tager til gengæld til en del debatmøder, og jeg håber, jeg kan være med til at påvirke beslutningstagerne på den måde i stedet, siger Peter Lorentzen til Mester Tidende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109