23948sdkhjf

G-dage som straf for at uddanne lærlinge

Det er tid til at nytænkelærlinge-problematikken, mener tømrermester
- Det virker ærlig talt absurd og dybt demotiverende, at man som håndværksmester skal betale sin lærling 3 G-dage, når han får svendebrevet i hånden og man ikke efterfølgende har arbejde til ham som svend i virksomheden.

Det siger direktør Michael Hoff-Møller, tømrer- og snedkermester Egon Olsen & Søn a/s i Solrød.

- På den ene side hiver og flår man i håndværksfirmaerne og opfordrer dem til at tage lærlinge. På den anden side gør man det stadig mere økonomisk og administrativt uoverskueligt for mange at have lærlinge, mener Michael Hoff-Møller der i snit har 12 lærlinge i den godt 60 mand store virksomhed.

Lærlinge-barometer

Michael Hoff-Møller erkender, at det ikke i sig selv er det økonomiske aspekt ved de tre G-dage tre G-dage, som sammenlagt beløber sig til 2.481,- kr. pr. lærling, selvom dette beløb jo komme oven det der skal betales til materiale o. ved svendeprøven samt en gave til den nyudlærte svend.

- Det er sådan set mere princippet i det. Og det urimelige i, at vi som håndværksmestre faktisk tager et ansvar og som tak lige skal slippe 2.481,- kr. fordi vi ikke kan ansætte den lærling, som vi har gjort til svend, understreger han og tilføjer, at der i øvrigt heller ikke bliver gjort ret meget ved fra samfundets eller anden side at fremhæve de virksomheder, som er med til at uddanne fremtidens arbejdskraft.

- Man burde måske indføre et form for barometer eller en Smiley-ordning, så kunderne også kan vælge håndværksmester og samarbejdsparter i forhold til, om virksomheden uddanner lærlinge, siger han

Tid til forandring
Michael Hoff-Møller mener, at tiden er moden til at se lærlinge-problematikken med nye, friske øjne.
Han er formand for Dansk Byggeris Lokalforening Roskilde Amt og brænder for, at håndværksfirmaerne skal vise samfundsansvar og tage del i uddannelsen af unge mennesker, men erkender, at mange især mindre virksomheder har svært ved både den økonomiske del, men også den administrative del.

- Måske kunne man lave en ordning, hvor små håndværksfirmaer får gratis hjælp til det administrative i forhold til at have en lærling. Så mester og svende i virksomheden kunne bruge kræfterne på få uddannet en dygtig lærling, siger Michael Hoff-Møller.

Det mener de om lærlinge G-dage:
Ole Holtse Olsen, formand 3F, Roskildeegnen: - Det er A-kasselovgivning vi følger. Hvis det skal ændres, skal lovgivningen ændres, og det ligger hos Beskæftigelsesministeriet. Men jeg synes kun, det er rimeligt, at de lærlinge, der uddannes, sidestilles med andre lønmodtagere på arbejdsmarkedet, der er omfattet af en A-kasse. De 3 G-dage burde heller ikke være et beløb, der får budgettet til at vælte.

Anne Vibeke Gregersen, juridisk chef, Arbejdsgiverne: - Det er ikke noget, der vedrører arbejdsmarkedets parter, men vi har den holdning, at G-dage bør afskaffes. Det er en forpligtigelse, som ligger efter, at medarbejderen er aftrådt i virksomheden. Derfor hører udbetalingen af G-dage heller ikke til hos virksomhederne, men hos A-kasserne.

Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk: - Jeg kan godt forstå, at håndværksmestrene er utilfredse med lovgivningen omkring G-dage – særligt i forhold til lærlinge. Der bør være en undtagelse i denne situation, da der i forvejen er mange udgifter forbundet med lærlinge. G-dage er en problemstilling, som vi løbende drøfter med politikere. Vi arbejder i den forbindelse på at få fjernet G-dage i forbindelse med afslutning af et lærlingeforhold, da det afholder nogle fra at tage lærlinge. Det har bl.a. resulteret i ændringer af reglerne om G-dage, men vi er ikke helt i mål endnu, hvorfor vi arbejder videre med det.

Louise Pihl, afdelingschef, Dansk Byggeri: Vi er helt enige med vores medlemmer i, at det er uhensigtsmæssigt med G-dage, og specielt ved tidsbegrænsede stillinger, som det jo også er, når man ansætter lærlinge. Det er urimeligt, at virksomhederne skal pålægges den byrde, når de løfter et samfundsmæssigt ansvar og uddanner lærlinge. Derfor arbejder vi også for en afskaffelse af G-dagene og som minimum, når det gælder lærlinge.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109