23948sdkhjf

Kompositplader på slidt 60’er-beton

Andelsboligforreningen Studsgaarden energirenoverer syv slidte betonkarreer fra 1967
Den yderste blok står allerede og viser sig frem med sin skiftevis skinnende og matsorte facade ud mod Lersø Park Allé på grænsen mellem Ydre Nørrebro og Østerbro i København. Den er den første færdige af i alt syv gamle slidte betonkarréer fra 1967 i andelsboligforeningen AB Studsgaarden, der er under en gennemgribende renovering.

Renoveringen ændrer hverdagen markant for de mange andelshavere og beboerne i de 412 lejligheder. Den fjerner træk, giver en mindre varmeregning og ikke mindst kønnere rammer at leve i.

Bedre energimærke
- Energimæssigt rykker Studsgaarden op i top i forhold til energimærker. Det er positivt i forhold til både økonomi og miljøet. En anden meget vigtig ting er, at de udvalgte facadeplader er et godt valg. Den nye facade skaber et bedre miljø for både børn og voksne, siger Søren Just, arkitekt maa hos Gaihede, ingeniører og arkitekter, der er totalrådgiver på det store projekt.

Også entreprenøren på opgaven, Snedkermester Arne Pedersen A/S, er tilfreds. Renoveringen er en udfordring byggeteknisk, men projektleder Jacob Lundstrøm forventer, at den planlagte afslutning i februar 2016 holder.

- Som i alle andre store projekter har der været udfordringer undervejs. Men de er løst i et fint samarbejde med rådgiver og bestyrelsen, og ikke mindst - alle beboerne. I så stort et byggeprojekt kræver det tålmodighed hos de beboere, vi er tæt på hver dag. For at sikre det, kræver det god kommunikation, og det lykkes, siger Jacob Lundstrøm.
Byggeprocessen er valgt ud fra hensyn til beboerne. Hele blokke afsluttes undervejs, så de ikke alle er under renovering frem til deadline.

- At afslutte nogle blokke, før vi går videre til de næste, er en rigtig god idé. Det betyder, at alle kan både se og forestille sig, hvordan Studsgaarden kommer til at se ud om godt et halvt år. Det giver optimisme i byggestøvet, siger Søren Just fra Gaihede.

Andelshavere bakker op
Beboerne har da også som andelshavere bakket næsten 100 procent op bag projektet. Ejendomsadministratoren DATEA startede forløbet og stod for den første generalforsamling, hvor det blev besluttet at sætte renoveringsprojektet i gang. Derefter overtog Gaihede processen og udformningen af projektet.

Gaihede præsenterede bl.a. de forskellige udgaver af facadeplader, og bestyrelsens valg faldt på kompositpladen fra Steni, der både er holdbar og kan modstå hærværk og grafitti.
Valget af materialet var en vigtig beslutning, men der har været mange vigtige valg undervejs i andelsforeningen; vinduer, isolering og nye indgangspartier.

Renoveringen bevæger sig hver dag et lille skridt nærmere målet, og i takt med det bliver smilene bredere hos beboere og bestyrelse. Det bør give stof til eftertanke hos politikerne og bygherrer, mener Søren Just.

- Vi befinder os i en tid, hvor mange taler om at rive 60’er byggeri ned og bygge nyt. Men det er ofte en dårlig idé. Vores renovering af Studsgaarden er både miljømæssigt og økonomisk en succes, og så er det et rart sted at bo. Vi omformer og fornyer det eksisterende, så det holder teknisk og menneskeligt , siger Gaihede-rådgiveren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206