23948sdkhjf

Milliarder fra opsving kan havne i udenlandske lommer

Brancheorganisationen Arbejdsgiverne frygter, at rigtig mange af de 61 milliarder kroner, som kommunerne bygger for over de næste tre år, går til udenlandske firmaer.
Kommunerne bygger for mere end 61 milliarder kroner over de næste tre år. Det kunne være med til at sætte ekstra gang i udviklingen. Det kunne også være med til at skabe flere arbejdspladser til landets virksomheder og i sidste dryppe videre ned på en skov af underleverandører. Hertil kommer investeringer i boliger og infrastruktur.

- Men jeg er egentlig lidt bekymret. For jeg har efterhånden observeret en del udenlandske entreprenørfirmaer etablere sig i Danmark den seneste tid. Og vi har jo mangel på arbejdskraft, fordi vi har travlt med at sende syv ud af ti unge i gymnasiet og derfor ikke har uddannet tilstrækkelig faglært arbejdskraft. Så nu står der et stort veldækket bord klar til de udenlandske firmaer. De skal nok få rigeligt at lave de kommende år, siger Jan Hvidholm, virksomhedskonsulent på elområdet hos Arbejdsgiverne.

Kommer kun fåtal til gode
Arbejdet i danske virksomheder vil herudover kun komme et fåtal til gode. Der er i høj grad tale om hoved eller totalentrepriser - og næste ingen fagentrepriser. Dermed kan almindelige virksomheder ikke byde på opgaven og arbejdet går til de helt store.

- Det er de virksomheder som i øvrigt sjældent har lærlinge ansat og dermed ikke tager et ansvar for at uddanne næste generation, selvom vi foreløbigt står til at mangle 30.000 faglærte om bare fem år. Den mindre håndværks- eller industrivirksomhed, der ofte har mindst et par lærlinge ansat, må derimod se langt efter arbejdet, siger Jan Hvidholm.

Skal vælge fagentrepriser
Problemet er ifølge Jan Hvidholm, at mange bygherrer automatisk vælger hoved eller totalentrepriser. Det virker ofte nemmere ved første øjekast. Men i sidste ende handler det bare om, at det er nemmest at lægge ansvaret fra sig, mener han.

- Selvom fagentrepriser ofte giver det bedste resultat, og også det billigste - ikke bare for kunden, men for alle parter. En undersøgelse fra Aarhus Kommune har vist, at de sparer 5 - 10 millioner kroner om året ved i højere grad at benytte sig af fagentrepriser, siger Jan Hvidholm og fortsætter:

- Jeg synes, at man skal tænke sig rigtig godt om nu. Det er dejligt, at få opført en masse nyt byggeri. Men er det virkelig mest udenlandske firmaer og nogle få helt store danske entreprenører, der have del i kagen? Jeg mener, at vi skal have startet en politisk debat om hvordan, at vi håndterer investeringer i offentligt byggeri.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078