23948sdkhjf

Kun otte vil være VVS-installatører i Jylland

Den videregående uddannelse til VVS-installatør er lig med jobgaranti. Men kun 8 har vælgt uddannelsen. Det bekymrer både uddannelsesinstitutionen Dania og branchen.
I sidste uge blev fem VVS-installatører færdige ved Erhvervsakademi Dania i Hadsten, og allerede inden de var færdige, var de headhuntet til job. En af dem var 36-årige Stefan Jensen fra Skanderborg, der har arbejdet som VVS-montør i syv år i Aarhus.

- Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg interesserer mig for den tekniske del af faget og gerne ville designe og projektere installationerne i stedet for at lave den fysiske del. For mig var der flere perspektiver i at vælge uddannelsen, for vi skal jo arbejde, til vi bliver 70 år, og det holder kroppen ikke til med de tunge løft, der er som VVS-montør, siger Stefan Jensen.

Alt udsolgt af nyuddannede
Campuschef Eva Lund fortæller, at de i Hadsten ofte får henvendelser fra virksomheder, der gerne vil have fingrene i de nyuddannede VVS-installatører. Desværre må hun ofte melde ’alt udsolgt’.

- Vi oplever at VVS-installatørenes kompetencer er særdeles efterspurgte i erhvervslivet, men vi har svært ved at opfylde deres behov i øjeblikket. Desværre ser det ikke ud til at blive bedre, siger Eva Lund og fortsætter:

- De seneste optagelsestal ser da ikke gode ud. Lige nu har både vi og det andet uddannelsessted i Jylland tilsammen otte ansøgere til studiestart til august, så der bliver rift om den om to år. Vi optager indtil studiestart og starter op, men jeg er da bekymret for, hvordan fremtiden kommer til at se ud for branchen, siger campuschefen.

Brancheforening bekymret

Sådan har Carsten Priess fra installatørernes organisation Tekniq det også. Han var tilstede til dimissionen i Hadsten for at uddele priser til de bedste installatører og energiteknologer, og han er ked af, der kun var fem nyuddannede at vælge mellem på VVS-installatør-uddannelsen.

- Der er virkelig behov for installatører i erhvervslivet, og det er meget ærgerligt, at søgningen til uddannelsen ikke er stor. De foreløbige tal fra erhvervsakademierne ser ikke gode ud. Viden og merværdi adskiller installatørerne fra andre på markedet, og det gør dem attraktive på arbejdsmarkedet. De leverer fejlfrit og godt arbejde, hvor sikkerhed er i højsædet, siger Carsten Priess.

Han mener, at der i fremtiden vil være et stort behov for installatørerne, der har indgående kendskab til energirigtige løsninger og sikkerhed.
- Installatørerne tænker i hele løsninger. En løsning skal spille sammen med andre løsninger, tilpasses kundernes behov, være driftssikker og brugervenlig. Det er langt fra alle, der kan levere sådan en vare, og derfor er installatørerne så efterspurgte på arbejdsmarkedet, siger Carsten Priess.

Hårdt at være på SU
Hvorfor så få vælger at læse til VVS-installatør har den nyuddannede VVS-installatør Stefan Jensen et godt bud på.

- Uddannelsen er ikke berettiget til voksen-SU, og det betyder, at man kun kan få en almindelig SU. Det er rigtig hårdt, for allerede som lærling vænner man sig jo til at have flere penge mellem hænderne, og som færdiguddannet skal man jo sige farvel til mange tusind kroner udbetalt hver måned, siger Stefan Jensen, der har prøvet dén del på egen krop:

- Vi har klart måttet skære helt ind til benet, mens jeg gik på uddannelsen. Men det er en investering i fremtiden både i forhold til psyke, fysik og økonomi. Og det har klart været det hele værd, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078