23948sdkhjf

Døden kom en fredag

25-årige Lars Martin Smed mistede livet på arbejdet den 22. maj i år. Hans død efterlod en familie og et firma i dyb fortvivlelse
Fredag d. 22. maj er en dag Jesper Mølgaard Sørensen aldrig glemmer. Klokken 13.30 ringede telefonen. Én af hans medarbejdere, 25-årige Lars Martin Smed, var død på arbejdet. Klemt ihjel under en betonsøjle.
DF-BRØDTEKST: - Stemningen har været utrolig trykket siden. Lars var ikke kun en god kollega, men også en god kammerat for rigtig mange i firmaet, og han sås med andre fra firmaet i fritiden også. Han betød rigtig meget for os, så vi er stadig utroligt rørte, siger Jesper Mølgaard Sørensen, ansvarlig for nedbrydning og nedskæring i Jatob ApS i Bjerringbro.

En død hver måned
I gennemsnit dør der en bygningsarbejder om måneden i Danmark. Det tal er størst inden for opførelse og nedrivning af byggeri. Her går der i gennemsnit tre måneder mellem en medarbejder mister livet, mens han udfører sit arbejde.

I 2015 var Lars Martin Smed den 8. person, der mistede livet på arbejdet. Men hvorfor netop han skulle blive én del af den statistik har Jesper Mølgaard Sørensen svært ved at svare på.
- Vi har før haft lignende opgaver, så der var på den måde ikke noget nyt i det. Firmaet har eksisteret i omkring 50 år, og vi har aldrig oplevet noget lignende før. Men der sker uheld, og der sker uforudsete ting engang imellem. Det er det, der skete her, siger Jesper Mølgaard Sørensen.

Klemt under betonsøjle
Opgaven, som Lars Martin Smed den dag arbejdede på, var hos DK Automobiler i Vejle. Værkstedet var brændt ned, og nu gik Lars Martin Smed med sin makker og rykkede ruinerne ned, hvor en entreprenørmaskine havde fat i toppen af en tons tung betonsøjle.

- Jeg var der desværre ikke selv. Men der bliver råbt en advarsel, og hans makker nåede at komme i sikkerhed. Det gjorde Lars desværre ikke. Han blev klemt under betonsøjlen. Mere kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt, fordi Arbejdstilsynet stadig er ved undersøge, hvad der præcist skete.

Unge mænd mest udsatte
Langt de fleste arbejdsulykker sker for unge mænd mellem 18 og 24 år. Risikoen stiger yderligere, jo kortere tid de unge mænd er ansat. Erfaring og rutine med arbejdsgangene har dermed stor betydning for, om medarbejderne kommer fra arbejdet i en firmabil eller en rustvogn.

- Lars var 8 år i firmaet, inden han døde, så jeg vil mene, han var en rutineret mand. Han har prøvet mange ting og var utrolig dygtig, og har også haft den type opgaver før. Vi har arbejdet på bygninger på over 100 meter før, og vi prioriterer sikkerhed frem for alt, men det, der skete den dag, var en af de uforudsete ting, der vil ske engang imellem, ellers ville vi have grebet det anderledes an, siger Jesper Mølgaard Sørensen.

AT arbejder på redegørelse
Arbejdstilsynet er stadig ved at finde ud af, hvad præcis, der var årsag til, at betonsøjlen pludseligt væltede. Indtil den redegørelse kommer, må både familien og firmaet gå i usikkerhed om, hvad der præcis skete den dag for lidt under en måned siden.

- Vi er jævnligt i kontakt med familien, og vi har koncentreret os om at være der for dem så meget som muligt. De har mistet både en søn, en bror og en kæreste. De er knuste. For os er vores ansatte ikke kun numre. Lars var også en del af familien for firmaet. Jeg vil aldrig nogensinde ønske, at det her skal ske for nogen andre, siger Jesper Mølgaard Sørensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125