23948sdkhjf

Skole af træ med fokus på BREAM og indeklima

Finsk skolebyggeri tager udgangspunkt i helhedsøkonomi og livscyklusomkostninger
Den nye skole i finske Pudasjärvi vækker opmærksomhed, allerede inden den er færdig. Det bliver nemlig ikke kun verdens største skolebyggeri opført i træ; hele byggeriet har også en tydelig miljøprofil i alt fra materialevalg til det fysiske arbejdsmiljø.
Alle materialer i bygggeriet er valgt ud fra en helhedsøkonomi og optimering af livscyklusomkostningerne.

Skolebyggeriet i Pudasjärvi er ikke særligt usædvanligt i forhold til dets størrelse. Arealet er cirka 9.800 kvm med plads til omtrent 800 elever og lærere, når skolen står færdig i 2016. Det unikke ved byggeriet, er at bygningen bliver opført i træ.

Baggrunden er problemet med dårligt indeklima i skolerne, som har været livligt diskuteret i Finland i den senere tid. I Pudasjärvi faldt valget derfor på træ, og i lighed med andre materialer, blev der gennemført en grundig prøvning, bl.a. livscyklusanalyser.

Allerede på planlægningsstadiet blev der valgt materialer og metoder med sigte på at få det bedst mulige miljø til læring og undervisning. Og rundt om i Finland følger man med stor interesse, hvordan skolebyggeriet i Pudasjärvi skrider frem.

Isoleringen nøje undersøgt
Valget af isolering blev naturligvis sat under lup. Gode isoleringsegenskaber var ikke nok. Kravet var nemlig også, at isoleringen var certificeret i henhold til Breeam , og hovedentreprenøren, Lemminkäinen, havde ønsker til metode og udførelse.

Valget faldt på Supafil Frame fra Knauf Insulation, og ifølge Kimmo Similä, arbejdsleder i Lemminkäinen, er granulat isolering den eneste måde at isolere et sådant byggeprojekt på.

- Samtidig har vi gode erfaringer med Supafil Frame og granulatisoleringsentreprenøren Oulun Taloeristys Oy, siger Kimmo Similä.

Han peger også på, at logistikken på arbejdspladsen bliver betydelig mere fleksibel, da alt isoleringsmateriale varetages af entreprenøren. De sørger også for, at isoleringen bliver håndteret og opbevaret på en korrekt måde.
- Der er heller ikke spild af isoleringsmaterialet, så vi betaler kun for det, der installeres. Alt det giver sammenlagt en stor fordel sammenlignet med andre isoleringsmetoder

BREAM
Breeam, Building Research Establishment Environmental Assessment Method, er et system, der hurtigt, nemt og præcist kan give svar på, hvordan de enkelte produkter og hele byggeriet påvirker miljøet.
Det giver alle aktører – fra opdragsgivere og arkitekter til brugere – et værktøj til at styre byggeprocessen i en miljøvenlig og bæredygtig retning og til også at få det færdige byggeri miljøklassificeret.

I dag er Breeam det mest udbredte miljøcertificeringssystem i Europa. Globalt er 200.000 bygninger blevet certificeret i henhold til ordningen, og en million bygninger er registreret til at blive certificeret.?I Breeam-systemet foretages en vurdering af miljøindsatsen ud fra ni kriterier: energi, vand, transporter, materialer, affald, ledelse/styring, sundhed og trivsel, forurening samt arealanvendelse og økologi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5