23948sdkhjf

Fiberkabler er for sårbare i kloakkerne

Kloakmester- formand advarer mod for voldsom begejstring for at trække fibernet i de eksisterende kloaksystemer for at spare penge til opgravning
Umiddelbart lyder det godt. Måske lidt for godt. Det er nemlig forbundet med rigtig mange ubekendte, hvis et nyt EU-direktiv fører til ny dansk lovgivning om, at fibernet kan trækkes igennem kloakledningerne.

Det mener formanden for brancheforeningen Danske Kloakmestre, Henning Lübcke.

– Det lyder besnærende at benytte det eksisterende kloaknet som hovedfærdselsåre for internettet. Jeg vil heller ikke afvise, at der kan være fornuft i løsningen i den del af kloaksystemet, der omfatter regnvandsafledningen. Men man skal altså tænke sig rigtig godt om, før man begynder at trække fibernet i spildevandsledningerne, siger Henning Lübcke.

Hvem betaler?
- Hvis man skyder et fiberkabel igennem en kloakledning, er det et fremmedlegeme, man lægger ned i systemet. Et kloakrør bør være så glat som muligt og uden noget, der kan opsamle ting. Og hvem skal betale gildet til reparation af fiberledningen, når slamsugermanden laver en rodskæring, eller ødelægger kablet ved en spuling af kloakledningen? spørger kloakmestrenes formand.

- Mængden af ubesvarede spørgsmål er simpelthen for stor til at falde i svime over noget, der umiddelbart kan ligne en smart løsning. De steder, hvor fiberledningerne skal samles, vil der kunne opstå utætheder på kloaksystemet, vurderer Henning Lübcke.

Problemer i stedet for besparelser
- Hvordan får vi lagt et nyt rør ned ved en reparation, når et kloakrør bliver utæt og skal udskiftes, når der ligger et fiberkabel i det? Der er også dyr i kloakkerne, som må forventes at gnave i fiberkablerne.

Rottespærrerne vil skulle modificeres for at kunne sættes ned. Hvem har ansvaret, og hvem skal betale, når der sker noget med fiberkablet nede i kloakken?

– Jeg forstår udmærket, at nogle er begejstrede ved udsigten til at kunne spare gravearbejde. Måske vil det være muligt at bruge den nye løsning i regnvandsledninger og i de helt store hovedledninger. Men i spildevandsledninger er jeg alvorligt bange for, at det vil give bagslag og give bekostelige problemer i stedet for besparelser, siger Danske Kloakmestres formand Henning Lübcke.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218