23948sdkhjf

Byggefirmaer politianmeldt for at oplyse priser uden moms: Ingen er vildledt

Forbrugerombudsmanden gør en tissemyre til en kamel, siger en af de politianmeldte virksomhedsejere
Der er to håndværksvirksomheder mellem 11 virksomheder, som Forbrugerombudsmanden netop har politianmeldt for at oplyse priser uden moms.

Det drejer sig om el-installatør CHW-el ApS, Søborg, og Silkeborg Handyman.

Politianmeldelserne er et resultat af den indsats mod prisoplysninger uden moms, som Forbrugerombudsmanden indledte sidste år, hvor virksomhederne fik en frist til den 15. april 2014 til at rette deres priser, så de var inklusive moms.

Efterfølgende har Forbrugerombudsmanden ved en stikprøvekontrol undersøgt, om der fortsat var virksomheder, der ikke overholdt reglerne. Det fører nu til politianmeldelser af de 11 virksomheder.

Har ikke vildledt

Begge de to politianmeldte byggevirksomheder er rystede over politianmeldelse. De mener ikke, de har forsøgt at vildlede forbrugerne.

”Det har helt tydeligt af min hjemmeside fremgået, at mine priser var eksklusiv moms. Ingen har kunnet være i tvivl, og i øvrigt får alle tilbud med priser både med og uden moms”, siger Chris Wydojnik, indehaver af CHW-el.

Han oplyser, at han sidste år i juni fik et længere brev fra Forbrugerombudsmanden om, at han forbrød sig mod markedsføringsloven.

”Samme dag ændrede jeg tingene på hjemmesiden. Det er derfor at gøre en tissemyre til en kamel nu at politianmelde mig, fordi jeg åbenbart har overskredet en frist, de havde sat. Ingen er blevet vildledt og jeg har ikke forsøgt at snyde. Det er simpelthen ikke i orden at bruge ressourcer og skattepenge på at forfølge en sådan sag”, siger han.

Sagen er pjat

Torben Bach, indehaver af Silkeborg Handyman, der udfører tømrer- og vvs-opgaver, kalder sagen for pjat.

”Jeg skyndte mig at få lavet det om på hjemmesiden stort set samme dag sidste år, da jeg blev opmærksom på, at det var ulovligt at annoncere med priser uden moms. For mig er det dog afgørende, at det ikke har været til at misforstå, at mine priser var uden moms. I øvrigt vil erhvervskunder have priser uden moms. Jeg kan ikke forstå, at man bruger kræfter på sådan noget, når vi har rettet ind og ingen er blevet vildledt”, siger han.

Silkeborg Handyman har såvel erhvervskunder som private kunder.

Et reelt problem

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen siger i en pressemeddelelse, at priser uden moms er et reelt problem.

”For det første vildleder det forbrugerne til at tro, at varen er billigere, end den reelt er. For det andet kan det forvride konkurrencen i forhold til de virksomheder, der overholder reglerne”, siger hun.

Dertil siger Chris Wydojnik: ”Jeg kunne forstå det, hvis nogen virkelig er blevet vildledt. Det er ikke tilfældet”.

Han oplyser, at han af principielle årsager er klar til at tage sagen i retten, uanset hvor stor bøde, der lægges op til.

”Men jeg håber, at politiet vurderer, at der ikke er basis for en bøde i en sag som min”, siger han.

FAKTA
Ifølge markedsføringslovens § 12a skal priser oplyses inklusive afgifter, for eksempel moms, når markedsføringen er rettet mod forbrugere.
Er markedsføringen rettet mod forbrugere, vil det ikke være tilstrækkeligt, hvis virksomheden blot oplyser om, at der vil blive tillagt moms ved køb.
Det vil derfor være ulovligt, når:
•prisen står oplyst uden moms, for eksempel: ”ekskl. moms”,
•der bliver taget et generelt prisforbehold, for eksempel ”alle vores priser er ekskl. moms”,
•forbrugeren skal betale moms ud over den oplyste pris, for eksempel: ”plus moms” eller ”dertil tillægges moms”.
Hvis markedsføringen både er rettet mod forbrugere og erhvervsdrivende, skal man altid oplyse prisen inklusive moms.
Kilde: Forbrugerombudsmanden.
Læs mere om: Moms
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094