23948sdkhjf

Anlægsgartner går i trætoppene

Mikkel Kirkegaard har nået toppen i sin karriere – adskillige gange
På grund af nedskæringer ansatte Mikkel Kirkegaard en ekstra medarbejder. Han gør i det hele taget mange ting sådan stik modsat. Når andre arbejder sig op nedefra, arbejder han sig ned oppefra.

Mikkel Kirkegaard er indenfor plejesektoren. Det handler om træpleje for den 33-årige anlægsgartner i Them syd for Silkeborg. Han er ganske vist uddannet anlægsgartner og er medlem af brancheforeningen Danske Anlægsgartnere. Men han befinder sig voldsomt bedre i toppen af et 30 meter højt træ, end med at nusse et blomsterflor.

Siden dette forår er det gået op-op-op for Mikkel Kirkegaard og hans firma. Énmandsvirksomheden Midtjysk Træpleje & Anlægsgartneri har ansat sin første medarbejder, fordi nedskæringerne gjorde det nødvendigt. Mikkel Kirkegaard kunne simpelthen ikke længere selv overkomme mængden af træer, der skulle beskæres eller skæres ned.

Grøn – ikke grå

”Jeg laver også lidt haver. Mest vedligeholdelse med lugning, hækkeklipning og rydning. Belægninger holder jeg mig fra, i hvert fald i større omfang. Det interesserer mig simpelthen ikke, og derfor bliver det aldrig min spidskompetence. Jeg er grøn anlægsgartner – ikke grå”, forklarer Mikkel Kirkegaard.

Det var i november 2011, han etablerede sig som selvstændig anlægsgartner og træplejer. Indtil foråret 2015 kørte han solo, typisk som underentreprenør for anlægsgartnerkolleger. Men flere og flere opgaver gjorde det nødvendigt med ekstra hænder og fødder til at entre træerne. Så Mikkel Kirkegaard ansatte sin gamle chef, Lasse Bergholt Nielsen.

”Vi klatrer begge to. Sikkerhedsmæssigt skal der altid være to mand, når vi bevæger os op i højderne. Og når der skal fires, er det en fordel, at det er Lasse med sin store rutine og erfaring, der er på jorden. Han véd, hvad der skal ske”, siger Mikkel Kirkegaard.

For mange paraboler

Oprindelig er anlægsgartneren og træklatreren udlært radiomekaniker. Nymodens teknologi bevirkede imidlertid, at der blev længere og længere mellem de rigtige reparationer, der kunne udfordre en fagmand. Til gengæld blev der mere og mere montering af paraboler og fladskærme. Mikkel Kirkegaard mente, at fremtiden skulle ligge i en anden branche.

”Jeg startede som ufaglært hos en anlægsgartner i Aarhus og kom siden i lære. Jeg kom på motorsavskursus og fik tiltusket mig kursus i grundlæggende træklatring. Det lokkede at kunne gå med motorsaven og skære ned. Jeg har altid kunnet lide at klatre, så sideløbende med gartneruddannelsen tog jeg forskellige klatrekurser”, fortæller Mikkel Kirkegaard.

En skønne dag løb han af pladsen.

Europæisk certificering

”Jeg stak af, inden min læretid som anlægsgartner var udløbet. Vejle Kommune søgte en træplejer og ansatte Lasse Bergholt Nielsen som faglært og mig som elev. Lasse er udlært skovarbejder, og min gamle mester sagde ok til arrangementet. Da Lasse så havde udlært mig i Vejle, stoppede jeg og startede for mig selv. Nu har jeg så ansat Lasse”, konstaterer træklatreren fra Them.

”Mange anlægsgartnere har taget træklatringskurser, men der er ikke mange, som primært fælder træer. 60-70 procent af vore opgaver gælder træer. Både Lasse og jeg er ETW-certificeret. ETW står for European Tree Worker og er en fælleseuropæisk standard, som kræver, at man består en række både teoretiske og praktiske prøver. Blandt andet om træernes anatomi. Hvorfor man ikke topkapper, hvorfor man ikke må lave for store beskæringssår og lignende”, forklarer Mikkel Kirkegaard.

Træernes plejesektor
Træplejere med den internationale certificering i orden hænger i bogstavelig forstand ikke på træerne. På landsplan er blot 45 tilknyttet den selvstændige interesseforening Dansk Træplejeforening, som samler de certificerede træplejere i Danmark. 35 af dem bor øst for Storebælt. I vest har Mikkel Kirkegaard blot ni certificerede kolleger.
Foreningens medlemmer arbejder professionelt med by, gade- og vejtræer, træer i parker, haver, på kirkegårde samt træer i det åbne landskab.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047