23948sdkhjf

Boligforeninger intensiverer investeringer i individuel måling

Hos danske Kamstrup mærker man en stigende interesse for løsninger til individuel måling i de almene boligforeninger.
Den politiske ambition om et grønnere Danmark og at reducere det danske CO2-udslip med 40 procent i 2020 har de senere år betydet et markant øget fokus på energieffektiviseringer og vandbesparelser i den danske boligmasse. Dette gælder også i de almene boligforeninger.

Udviklingen skyldes de stigende priser og afgifter på vand og energi, men også det faktum, at en stor del af de ældre afdelinger i de almene boligforeninger slet ikke har individuelle målere opsat til at måle vand- og varmeforbruget. Derfor skal de almene boligforeninger også klargøre til individuelle målere, når de i dag foretager rørrenoveringer, som netop i disse år er særdeles aktuel i de mange boligforeninger fra 60’erne.

Og at der kan være rigtig god ræson i at installere individuelle vandmålere i afdelingen, viser erfaringerne fra boligorganisationen AlBoa, der administrer cirka 7.000 lejemål i Aarhus-området.

Her har en afdeling med 156 lejemål sparet mere end 50 procent på vandforbruget, efter Al-Boa har investeret i individuelle målere fra producenten af målere Kamstrup.

I runde tal lyder besparelsen på 6.000 kbm, hvilket giver en årlig besparelse på 300.000 kroner, som i sidste ende kommer lejerne til gode.

”En fælles afregning er jo ikke det, der er med til at gøre ens forbrug energieffektivt. Vi kan se det i de afdelinger, hvor der er kommet individuelle vandmålere. Man går fra at være nærmest ligeglad, til at man bliver langt mere energibevidst om, at det koster penge hver gang, man åbner hanen”, fortæller Al-Boas energileder Niels Munthe, der forventer, at udrulningen af de individuelle målere vil fortsætte i takt med, at ældre rørsystemer skal renoveres, og der kommer klarhed over EU’s varslede Energieffektivitetsdirektiv om krav til udrulning af individuel måling fra 2017.

Fjernaflæsning sparer tid

Hos Kamstrup oplever man kraftig vækst inden for løsninger til energi- og vandmåling samt tilhørende aflæsningssystemer.

Virksomheden producerer og udvikler alt i hovedsædet i Stilling ved Aarhus, og Kamstrup har også store forventninger om, at fjernaflæsning vil blive mere og mere efterspurgt blandt de almene boligforeninger.

”Med fjernaflæsning sparer en boligforening rigtig meget tid i forbindelse med årsaflæsningen, da det ikke længere er nødvendigt at skulle ind i hvert lejemål for at aflæse. Samtidig opfanger systemet selv den mindste fejl og lækage, så snart de opstår. Det betyder, man kan handle hurtigt på det og i sidste ende, at både boligforeningen og lejerne kan spare rigtig mange penge”, fortæller Ole Tarp, der er Sales manager i Kamstrup.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079