23948sdkhjf

Kontrol med udenlandsk tagpap

Frivillig, dansk kontrolordning omfatter også tagpap fra udlandet
Det er snart to år siden, at Tagpapbranchens Oplysnings Råd (TOR) lancerede den nye frivillige kontrolordning, TOR Godkendt.
Nu har syv virksomheder - herunder fem importører af udenlandsk tagpap – tilsluttet sig ordningen.

Og ifølge importørerne er TOR Godkendt med til at sikre tagpaptages holdbarhed, brandsikkerhed og renommé.

”Mange kender de danske produkter, Phønix og Icopal, men der er skepsis overfor tagpap fra udlandet, fordi der tidligere er kommet produkter ind, som ikke var i orden, og det omdømme skal vi væk fra igen,” siger Gert W. Nielsen fra Apurit, der forhandler tagpap af mærket Soprema fra Belgien.

Holder 30-40 år
Han forklarer videre, hvorfor Apurit har valgt at tilslutte sine produkter til den frivillige kontrolordning, TOR Godkendt:
”Det er perfekt for os, at ordningen er kommet. Soprema er et godt varemærke i Europa, og nu kan vi også vise det danske marked, at vi opfylder alle krav og forskrifter, som ligger i TOR Godkendt.”

TOR Godkendt er etableret i slutningen af 2013 af TOR, brancheforeningen som siden 1981 har arbejdet for at højne kvaliteten, holdbarheden og brandsikkerheden på tagpapløsninger. Et af resultaterne er, at man i dag regner med, at tagpaptage holder i 30-40 år. Da TOR blev etableret, anså man holdbarheden for at være 10-15 år.

Meget skrammel
Også Søren Larsen fra F. Larsen Tagmaterialer er godt tilfreds med TOR Godkendt og har fået TOR Godkendt flere af sine produkter fra De Boer i Belgien.

”Vi har i mange år presset på for at få etableret en ordning som TOR Godkendt,” siger Søren Larsen, der er anden generation i firmaet, der har leveret tagpap til byggerier i mere end 30 år.

”Vi har ønsket en fællesnævner, som højner kvaliteten, fordi der kommer meget skrammel ind
på markedet på forskellig vis. Derfor betyder en fælles frivillig kvalitetsordning, at der er ens vilkår for alle, og at der kommer krav til produkterne, så slutbrugeren er sikker på at få en ordentlig vare. Det er vigtigt for at kunne bevare det gode ry, som tagpap har fået.”

TOR Godkendt blev etableret af TOR, fordi der ikke var en egentlig kontrol af tagpap på markedet. Myndighederne sikrede ikke, at der var sammenhæng mellem papirdokumentation og det materiale, der faktisk leveres på byggepladsen.
”Jeg synes, det er vigtigt at få taget stikprøver ude på pladserne. Ét er datablade, noget andet er, hvad der bliver leveret. Når vi er med i TOR Godkendt, er vi med til at værne om kvaliteten og vise, vi kan tåle, at der bliver taget stikprøver af TOR Godkendt ude på byggepladserne,” siger Gert W. Nielsen, Apurit.

I dag er det produkter fra Apurit (Soprema), F. Larsen Tagmaterialer (De Boer), Binné, ATAB, Hetag (Georg Börner), Phønix og Icopal, som er TOR Godkendte. Det betyder, at omkring 75 pct. af den mængde tagpap, som årligt bruges i Danmark, nu er TOR Godkendt.

”TOR’s intentioner med TOR Godkendt er at værne om tagpap som en kvalitetsløsning, der både er brandsikker og holder i mange år. Det glæder mig, at mange importører af udenlandske produkter bakker op om ordningen,” siger sekratariatschef i TOR, Tommy Bunch-Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078