23948sdkhjf

Så meget må du give svendene i julegave

Få styr på reglerne inden du køber julegaver til medarbejderne. Overskrider gavens værdi det fastsatte julegaveloft, skal medarbejderne nemlig beskattes
Grænsen for hvornår dine medarbejdere skal betale skat af julegaven blev i 2014 hævet fra 700 til 800 kroner inklusive moms. På samme tid blev det samlede loft for personalegaver hævet tilsvarende fra 1.000 kroner til 1.100 kroner. De regler er uændrede i år.

”Som arbejdsgiver skal du være opmærksom på, at du skal indberette gavebeløbet til SKAT som løn, og at du kan trække hele udgiften fra som en driftsomkostning," forklarer advokat Allan Højbak fra Advodan.

Bagatelgrænse og julegaveloft
"Får medarbejderen fx en julegave til 1.000 kroner og en fødselsdagsgave til 300 kroner, så bliver vedkommende beskattet af hele beløbet på 1.300 kroner. Det sker, fordi både den samlede bagatelgrænse og julegaveloftet er overskredet,” uddyber han.

Hvis medarbejderen får en julegave på 800 kroner og en fødselsdagsgave på 500 kroner, så bliver medarbejderen beskattet af 500 kroner, og det er fordi, at bagatelgrænsen samlet set er overskredet, men julegaveloftet ikke er overskredet.

”Får medarbejderen derimod en julegave på 800 kroner og en fødselsdagsgave på 300 kroner, så er der ingen beskatning, fordi den samlede bagatelgrænse ikke er overskredet,” forklarer advokaten.

Kontantgaver og gavekort er skattepligtige
Ud over julegavens værdi i kroner og øre er det også vigtigt at være opmærksom på, hvad det er for gave, du som arbejdsgiver forærer dine medarbejdere.

”Kontantgaver er altid skattepligtige, og det er gavekort også. Der er dog den undtagelse, at gaven godt kan gives skattefri, hvis medarbejderen med sit gavekort kan vælge fra en liste med forskellige gaver. Hvis beløbet holder sig inden for beløbsgrænsen og ikke kan byttes til noget andet, så kan gavebeviser til bestemte restauranter eller kroophold også gives skattefrit,” fortæller Allan Højbak.

Hvem har indberetningspligten?
Ifølge advokaten er det medarbejderens ansvar at indberette beløbet på årsopgørelsen, hvis arbejdsgiveren i løbet af året giver gaver, som samlet set har en værdi, der overskrider 1.100 kroner. Arbejdsgiveren skal indberette gaven, hvis det er en kontantgave, eller hvis han har givet en gave, hvis værdi i sig selv overstiger 1.100 kroner.

Sådan er reglerne for jule- og personalegaver
• Medarbejdere kan årligt modtage personalegaver skattefrit, så længe værdien er under bagatelgrænsen på 1.100 kroner om året.
•Som ”gaver” anses personalegoder, der ikke skal bruges i forbindelse med selve arbejdet, herunder påskønnelser i form af vin, blomster, gebyr til motionsløb etc.
• Jule- og nytårsgaver er skattefrie, så længe markedsværdien ikke overstiger 800 kroner. Det gælder også, selvom den samlede bagatelgrænse på 1.100 kroner er overskredet.
• Kontantgaver er skattepligtige og gavekort er som udgangspunkt også skattepligtige.
• Det er medarbejderens ansvar at indberette beløbet på årsopgørelsen, hvis arbejdsgiveren i løbet af året giver gaver, som samlet set har en værdi, der overskrider 1.100 kroner. Arbejdsgiveren skal indberette gaven, hvis det er en kontantgave, eller hvis han har givet en gave, hvis værdi i sig selv overstiger 1.100 kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172