23948sdkhjf

Administrativt bøvl dræber drømmen om egen virksomhed

Tryghed og frygt for administrativt besvær gør iværksætterdrømmen til et muligt mareridt for langt de fleste. Og de der drømmer har beskedne ambitioner, forklarer ekspert i ejerdrevne virksomheder.
I Danmark er det stadig lønmodtagerkulturen, der dominerer.

I en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte siger kun 16 pct. af danskerne, at de drømmer om at starte egen virksomhed. Det er især familieliv, gode kolleger på jobbet og frygten for at drukne i administrativt besvær, der lægger en dæmper på trangen til at være selvstændig.

”Hvis vi skal skabe vækst i Danmark, er det klart, at flere mennesker skal have lyst til at starte egen virksomhed og føre forretningsideer ud i livet. Vi har heldigvis allerede nogle veletablerede iværksættermiljøer i Danmark, men der er brug for at gøre dem både større og stærkere,” forklarer partner i Deloitte Sten Peters, der er ekspert i ejerdrevne virksomheder.

Frygt for papirtigeren
Når danskerne skal angive, hvad der afholder dem fra at starte for sig selv, kommer familielivet først, mens frygten for administrativt besvær kommer ind på en andenplads.

”Administrativt besvær for virksomhederne har jo været et stort tema i den offentlige debat, ligesom det var et politisk tema i valgkampen. Derfor er det heller ikke overraskende, at mange er bange for, at livet som selvstændig vil ende som et blanket-helvede foran skrivebordet. Sådan er virkeligheden ikke, men jeg forstår godt, at mange kan have den opfattelse,” siger Sten Peters.

Af de relativt få danskere, der drømmer om livet som selvstændig, er det især jobbet som selvstændig konsulent eller som indehaver af butik eller café, der trækker. Til gengæld kommer job som frisør og håndværker langt nede på listen. Det overrasker Sten Peters:

Beskedne ambitioner
”I Danmark har vi jo rigtig mange små virksomheder inden for personlig pleje og de forskellige håndværksfag. Det kommer vi sandsynligvis også til fremover, men det er tydeligt, at præferencerne skifter. I dag drømmer flere om at skifte lønmodtagerjobbet ud med et liv som selvstændig konsulent. På den måde kan man fortsætte i sit fag, blot med sig selv som chef. Mange synes, den livsstil er tiltalende,” siger han.

Dog er det næppe selvstændige konsulenter eller caféer, der bliver Danmarks næste store væksteventyr, advarer Sten Peters:

”Det er sjældent, at denne type virksomhed bliver rigtig store. Derfor er det vigtigt, at samfundet fortsat støtter op om innovation, teknologisk udvikling og nye digitale løsninger, som for alvor har potentialet til at skabe vækst,” siger han.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11