23948sdkhjf

Særlig gavl på Frederiksberg er reddet

Gavl med kendt Storm P.-tegning gennemgår renovering efter en omfattende sætningsskade på bygningen
RENOVERING På Frederiksberg i København er en gavl, der kan forvandle menneskers humør.

Når man kigger på det over 10 meter høje billede, der er malet på bygningen på Ingemannsvej, trækker det automatisk i smilebåndet. Motivet er en berømt Storm P.-tegning, Månen i Gadekæret, der forestiller en vagabond, som ved nattetide rækker ud efter en guldmønt, som tilsyneladende er tabt ned i vandet. Nu sikres gavlens overlevelse med en renovering.

Gavlen er malet af den amerikanske vægmaler, Bill Savarese, i 1996, da København var årets europæiske kulturby. Næsten 20 år efter er gavlen nu under renovering som en del af et større tag- og facadeprojekt, som rådgiverfirmaet Gaihede, ingeniører og arkitekter, udfører for ejendommens ejerforening.

Fra gade til tag er der en revne igennem Storm P.-motivet på Ingemannsvej. Gavlen bliver nu forstærket, og revnen bliver malet op igen. Hos ejeren af bygningen har der ikke været tvivl om, at gavlen skulle bevares.

”Vores gavl betyder rigtigt meget for mange mennesker. Både for os beboere og for alle, der går forbi. Der er svært at kigge på maleriet, uden at blive i godt humør. Derfor skal det bevares, og da revnen under alle omstændigheder skulle repareres for ejendommens skyld, er det ikke nogen større ekstra udgift. Hvis maleriet forsvandt, ville rigtig mange på Frederiksberg savne det”, fortæller Per Hesselberg, der er formand for Ejerforeningen Ingemannsvej 8 og Rosenørns Alle 64.

En sætningsskade

Når man kommer tæt på Månen i Gadekæret, er revnen i bygningen og maleriet tydelig. Det er en sætningsskade, og den går igen på den modsatte gavl, der også skal renoveres. For Gaihede er projektet en lidt anderledes udfordring.

”Holdbare udbedringer af revner i bygninger har vi stor erfaring med. De skal ikke komme igen. Derfor udfræses en del af de gamle fuger for hvert tredje skifte, hvorefter der indlægges rustfri tentorjern, så bygningen kan modstå eventuelle fremtidige sætninger. Med hensyn til selve udbedringen af maleriet, har vi meget fokus på at benytte samarbejdspartnere, der netop kan klare den slags specialopgaver. Og så får vi foretaget de nødvendige analyser af de eksisterende farver”, siger projektleder hos Gaihede, Thomas Friis Hansen.

Stilladser i flere måneder

Hele renoveringsopgaven finder sted i begge ejendomme i foreningen og er et større projekt med stilladser i flere måneder, men det er en nødvendig renovering, som samtidig er med til at sikre lejlighedernes værdi.

Formand Per Hesselberg tror også, at Storm P.-gavlen bidrager til det.

”Når vi fortæller andre, hvor vi bor, nævner vi altid gavlmaleriet. Det er lig med der, hvor vi bor, og vi kan se, at mange andre ser på det og bliver glade. Det er et anderledes gavlmaleri end mange andre, der er mere moderne og endda 3D-agtige. Vores er mere traditionelt, men samtidig barnligt uskyldsren. Storm P. er noget ganske særligt”, siger formanden.

Renoveringen forventes at være færdig til december. I øjeblikket er vagabonden delvist lukket inde bag et stillads, men det varer ikke længe, før han igen er fri og kan ses alle. brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095