23948sdkhjf

Pensionskasser og developere får boligbyggeriet til at boome

Prognose fra Byggefakta viser markant fremgang i boligbyggeriet i år i forhold til de seneste år
BOLIGBYGGERI Developere, pensionskasser og andre professionelle bygherrer har genvundet optimismen efter krisen.

Der bliver således i år igangsat væsentligt mere boligbyggeri end de seneste år.

Der er udsigt til, at der i år igangsættes professionelt boligbyggeri for tilsammen 21,8 mia. kroner. Det er fem mia. kroner mere eller næsten 30 procent mere end sidste år og tæt på en fordobling i forhold til 2013.

Det fremgår af en dugfrisk prognose fra Byggefakta A/S opgjort efter tredje kvartal.

Rapporten ”Trends for byggebranchen” dækker det professionelle marked for byggeri i Danmark og omfatter såvel offentlige og professionelle private byggeprojekter.

”Det er en klar indikation på, at det atter går fremad i dansk økonomi. Der bygges flere nye boliger end længe. Fremgangen er drevet af nybyggeri ikke mindst i København og i Aarhus. Alene i Region Hovedstaden investeres der for tre mia. kroner mere end sidste år”, siger Jens Slott Johansen, adm. direktør i Byggefakta, der er Danmarks førende leverandør af information om byggeprojekter.

Nybyggeri trækker fremgang

”Der er tale om en bred vifte af bygherrer. Boligselskabernes andel er stort set uændret. Derimod opleves fremgang i developeres og ikke mindst pensionskassernes investeringer i boligbyggeri”, siger han.

Det er nybyggeriet, der trækker hele fremgangen i antallet af boligprojekter, så der alene i år forventes igangsat professionelle boligbyggerier for tilsammen 13 mia. kroner mod for 7,8 mia. kroner sidste år. Renoveringsarbejder og såkaldte kombiprojekter med både nybyggeri og renovering er stort set uændret i forhold til sidste år.

Almene projekter udskudt

Selv om der er udsigt til en markant forøgelse af investeringer i det professionelle boligbyggeri er der tale om en nedjustering af forventningerne for bare tre måneder siden på 1,5 mia. kroner.

Det forklarer Jens Slott Johansen med, at der er igangsat færre projekter end forventet i tredje kvartal. Ikke mindst har flere almene boligselskaber udskudt store støttede renoveringsprojekter til 2016.

At de private investeringer begynder at fylde mere i bygge- og anlægsbranchen understreges af, at boligbyggeri og professionel renoveringsindsats sidste år udgjorde 24 procent af det totale marked. I 2015 forventes andelen at vokse til 31 procent.

Mere sygehusbyggeri

Totalt set forventer Byggefakta, at der igangsættes bygge- og anlægsprojekter for knap 70 mia. kroner i 2015. Det er stort set uændret i forhold til sidste år og en lille nedjustering i forhold til sidste kvartal. Der er i alt tale om knap 2.500 forskellige projekter.

Ud over boliginvesteringerne er der kun vækst i investeringerne i sygehusbyggeri. Prognosen forudser projekter inden for social og sundhed for tilsammen 11,3 mia. kroner i år, eller dobbelt så meget som i fjor.

Derimod er der udsigt til færre investeringer inden for undervisning, kultur, sport, butik, kontor, energi og anlæg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094