23948sdkhjf

800 år skal frem i lyset

Ny plan til 37 mio. kroner skal sætte fokus på Hald-området syd for Viborg
Et konsortium bestående af blandt andre Naturstyrelsen og Viborg Kommune lancerer nu konkurrencen om et projekt til en helhedsplan for Hald-området syd for Viborg.

Hensigten er at bringe idéer frem til formidling af 800 års historiske spor i området.

Der er afsat 37 mio. kroner til projektet, der går under navnet ”De fem Hald’er”, og med konkurrencen søger konsortiet nu overbevisende forslag til, hvordan sporene efter Halds 800-årige historie kan gøres tydelige i samspil med landskabet og knyttes sammen til en landskabsarkitektonisk helhed.

Desuden skal der skabes en fortælling, der taler stærkt til et bredt nutidigt publikum. Konkurrencen begynder i januar og er for de firmaer, der efter ansøgning bliver udvalgt til at deltage.

Ud over Naturstyrelsen og Viborg Kommune indgår Kulturstyrelsen og Foreningen ”De fem Halder” også i konsortiet.

Allerede i foråret gav A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal i alt 50 mio. kroner til det samlede projekt for De fem Hald’er, som også rummer nye udgravninger og arkæologiske undersøgelser.

200.000 besøgende

Området skønnes i dag at have 150.000 – 200.000 besøgende om året.

De fem Hald’er sigter ikke alene efter flere danske turister, men i høj grad også udenlandske turister, idet De fem Hald’er er en national kulturarv med internationalt format på linje med Hammershus på Bornholm og Kalø Slotsruin på Djursland.

I første omgang ser konsortiet ifølge en pressemeddelelse frem til, at firmaer med kompetencer inden for landskabsarkitektur, bevaring og formidling melder deres interesse for konkurrencen.

Fem teams bliver valgt ud og skal give deres bud på, hvordan området skal formidles - ikke blot med skriftlig og visuel kommunikation, men også med en plan for, hvordan man kan levendegøre fortidsminderne i området.

Konkurrencen finder sted i to runder. Vinderen vil være fundet i september, og knyttes derefter til realiseringen af det samlede projekt, så det kan stå færdigt i slutningen af 2019.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156