23948sdkhjf

Danske BIM-byggerier vækker international opsigt

To danske byggeprojekter er med i opløbet til at vinde hver sin prestigefyldte BIM-award.
De danske virksomheder; CN3, 3DSD og Moe er alle nomineret til priser i den verdensomspændende BIM-award, der gives til det mest spændende projekt inden for digitale bygningsmodeller.

CN3 og 3DSD er nomineret for det såkaldte ”TP30”-projekt, der består af en kompliceret jernbanebro, der krydser to trafikerede motorveje mellem København og Ringsted. Moe er nomineret for sin anvendelse af BIM i forbindelse med det prestigefyldte Amager Bakke-byggeri; Amager Ressource Center.

TP30 er netop nu nummer to i sin kategori; ”Infrastructure”, mens Amager Bakke er nummer tre i sin kategori; ”Industrial projects”. Afstemningen løber november måned ud, og alle kan stemme.

Infrastructure: http://www.tekla.com/bim-awards?tid=1047
Industrial projects: http://www.tekla.com/bim-awards?tid=1046

Det er Tekla i de respektive lande, der sammen med deres kunder har indstillet projekterne til prisen.

Markant broprojekt
Opfør en jernbanebro over en dobbelt motorvej mellem København og Ringsted – uden at motorvejstrafikken bliver påvirket.

Nogenlunde sådan lød opgaven i det såkaldte ”TP30”-projekt, og den blev løst af CG Jensen, i tæt samarbejde med CN3 og 3DSD, der har ydet rådgivning i forbindelse med systematisk anvendelse af BIM igennem design- og udførelsesfasen.

Alt i TP30-projektet er stort, og broens avancerede konstruktion, med kæmpe portaler, der krydser vejene, skærer sig markant gennem landskabet.
- På TP30-delen besluttede vi fra starten, at detaljering af alle konstruktioner skulle udføres i BIM. Tiden var presset, så det handlede det om at optimere så meget som overhoved muligt. Vi ønskede al armering leveret færdigklippet og bukket på pladsen, samt at få så meget som muligt leveret færdigsvejst, fortæller Helle Bohn Hansen, projektleder på betonunderbygning hos CG Jensen.

Med den digitale bygningsmodel som hovedværktøj i Tekla Structures kunne man konstant være på forkant og løbende evaluere og ændre forskellige faktorer, så budgettet og den stramme tidsramme kunne overholdes. Samtidig gav modellerne et overblik over samtlige elementer ned til mindste detalje og det gav mange store fordele under fabrikationen af blandt andet armeringen, fundamenter og søjler til broen.

Unikt forbrændingsanlæg
Ingeniørfirmaet Moe bruger BIM for at sikre, at den udfordrende arkitektur i det unikke Amager Bakke-byggeri kan opføres uden fejl, og at uforudsete udgifter og problemer kan undgås.

Bygningen på 41.000 kvadratmeter er ved at rejse sig i 80 meters højde og vil snart stå som et monument over Amager og ikke bare være et sted, hvor affaldet fra husholdningerne bliver brændt af og omdannet til varme på en ny og mere miljøvenlig måde. ARC skal nemlig også bruges af befolkningen i hovedstadsområdet og andre tilrejsende. Det skal være et sted, hvor Københavns beboere kan tage ud og nyde naturen, områderne ved vandet og ikke mindst bruge helårs skibakken og klatrevæggen på toppen.

På Amager bakke har Moe stået over for sin største opgave nogensinde, når det gælder brugen af Tekla Structures, hvor de har udarbejdet en samlet digital model af bygningsværket. Alle dele – fra den mindste bolt over mængdebeskrivelser til tilbudslister, leverance, byggestyring og mange andre detaljer – er specificeret nøjagtigt i modellen, hvilket betyder man kan undgå forsinkelser ude på byggepladsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.89