23948sdkhjf

Brandvarme lærlinge i kamp om guldet

Med lidt forsinkelse er årets danmarksmesterskab for håndværkere, DM i Skills, kommet godt i gang
Der var torsdagen igennem sved på panden hos mange af de lærlinge og nyudlærte, som kæmper i MesseC i Fredericia om at blive danmarksmester inden for deres fag.

Sved på panden fik også folkene bag det imponerende arrangement, da en brand på Fredericia Havn om natten og morgenen betød evakuering af de nærmeste områder og aflukning af store dele af byen med trafikkaos til følge.

Men Skills Denmark bevarede is i maven trods den ydre sved og overvejede ifølge sekretariatschef Ulla Groth ikke et sekund at aflyse.

I stedet udsatte man åbningen, og da eksplosionsfaren var drevet over, og alle deltagere og undervisningsministeren var fremme, kunne man med knap halvanden times forsinkelse skyde arrangementet i gang.

Og da konkurrencerne var i gang, var brand og forsinkelse lukket fuldstændig ude til fordel for absolut koncentration om opgaven.

Det stærke køn

Og koncentration er tilsyneladende hos mange af de unge deltagere ensbetydende med, at messestøj og publikumsspørgsmål lukkes ude med musik i ørerne eller med høreværn.

Det var netop løsningen med musik i øregangene, som alle seks deltagere i bygningsmalernes konkurrence havde valgt. Det ser ud til at virke. De seks unge slap i modsætning til andre derfor for spørgsmål, hvordan det går eller, hvad de laver.

Bygningsmalerne får med sikkerhed i øvrigt for første gang en kvindelig danmarksmester. Alle seks deltagere er nemlig piger, der i øvrigt er på vidt forskelligt stadie i deres uddannelse. To af pigerne har således netop afsluttet grundforløb, mens en blev udlært sidste år.

Det kunne lugte lidt af en unfair konkurrence, men det er det ikke nødvendigvis, mener Niels Håkansson, der som medlem af malerfagets faglige fællesudvalg følger deltagerne på nærmeste hånd. Det er alder og ikke hvor langt man er med uddannelsen, der er afgørende for om, man kan være med ved DM i Skills.

”At det er seks piger er nok lidt tilfældigt, men de har jo været dygtigst undervejs i konkurrencerne. Jeg synes det er dejligt, at vi får en kvindelig danmarksmester. Det understreger, at vi er et fag også for kvinder”, siger Niels Håkansson.

Kønsfordelingen ved indtaget til uddannelsen er 50/50.

Eksotisk deltagelse

Mens pigerne er det stærke køn i malerfaget ved årets mesterskaber, så er det småt med piger blandt deltagerne i de øvrige 14 byggefag, hvor der kæmpes om danmarksmesterskabet. Hos murerne er der faktisk eksotisk deltagelse, idet en murerlærling fra Tanzania og hans faglærer får lov til at snuse til konkurrencerne, om end han ikke udfører samme opgave og naturligvis ikke kan blive dansk mester.

Mesterskaberne fortsætter fredag og afsluttes lørdag middag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overrækker præmierne lørdag eftermiddag.

SkillsDenmark livestreamer fra præmieoverrækkelsen.

Læs også: " En tung byrde på rollemodellernes skuldre ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094