23948sdkhjf

Ildsjæl vil samle viden om håndværk

Murer og stenhugger Mads Okking har indkaldt til stiftende generalforsamling i Foreningen for Bevaringshåndværkere
Der går ikke mange sekunder, fra man har mødt Mads Okking, til man fornemmer, at han i den grad brænder for sit håndværk. Ja, ikke kun sit eget håndværk, som er murer- og stenhuggerfaget, men også alle andre håndværk.

Mads Okking er stolt af at være håndværker. Stolt af at føre sit fags traditioner videre. Det ærgrer ham, at meget af den viden, som håndværkeren har samlet gennem århundreder, er ved at gå i glemmebogen. Derfor har han med ildsjælens klare aftryk taget initiativ til stiftelse af Foreningen for Bevaringshåndværkere.

Viden går tabt
”Jeg arbejder mest med restaureringsopgaver, og her oplever jeg, hvordan tidligere tiders håndværkere har lagt både flid, viden og evner i arbejdet. Mange af de opgaver, jeg løser, kræver viden, om hvordan håndværkerne arbejdede før i tiden. Kvaliteten af restaureringsopgaven hænger derfor uløseligt sammen med både materialevalg og viden om, hvordan man gjorde før i tiden. Hvis den viden går tabt, risikerer vi at miste ufattelige bygnings- og kulturværdier”, siger Mads Okking.

Han afviser ikke, at det på sigt kan være hensigtsmæssigt kun at tillade virksomheder med uddannede restaureringshåndværkere udføre opgaver på for eksempel fredede bygninger.

Med en gymnasial uddannelse samt både en stenhuggeruddannelse og en mureruddannelse i rygsækken er 37-årige Mads Okking i fuld gang med også at efteruddanne sig til restaureringshåndværker på Center for Bygningsrestaurering på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

”Her har jeg mødt andre håndværkere fra flere forskellige fag, som ønsker at dygtiggøre sig og lære mere om de gamle byggeskikke og de gamle håndværk. For at fastholde de mange dygtige restaureringshåndværkere og andre med både evner og kærlighed for restaurering og håndværk har jeg indkaldt til stiftende generalforsamling i Foreningen for Bevaringshåndværkere”, forklarer han.

Kurser og temadage
Foreningen skal via medlemmerne formidle viden og erfaring og være et sted, hvor arkitekter, tegnestuer, entreprenører og andre inden for bygningsbevaring kan henvende sig og få fagligt gode råd og konstruktiv vejledning.

”Samtidig skal foreningen og dens medlemmer yde en kompetent service og anbefale kompetente fagfolk til komplicerede opgaver. I den forbindelse skal foreningen bestå af et solidt aktivt netværk, hvor vi udveksler ideer og erfaringer, og sparrer med hinanden”, siger Mads Okking, som også forestiller sig, at foreningen arrangerer kurser og temadage.

Den faglige stolthed
For Mads Okking handler godt håndværk om faglig dygtighed, men også om at der er lagt kærlighed og omhu i opgaven.

”Faglig stolthed er et begreb, som desværre er ved at gå i glemmebogen. Jeg forstår slet ikke, at man orker at gå på arbejde, hvis man ikke er stolt af og tilfreds med det, man laver,” siger han.

Og hvis spørgsmålet skulle have meldt sig: Ja, Mads Okking er søn af skuespilleren Jens Okking. Men det er en helt anden historie.


Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218