23948sdkhjf

Helt nye vinduer ser ældgamle ud

Samarbejde mellem Bøjsø og Arkitektskolen i København puster nyt liv i 1700-tallets håndværkstraditioner
Tusindvis af trævinduer, der har været i brug i op til 200 år, er i fremragende stand, mens vinduer fra 1970’erne, 1980’erne og 1990’erne flere steder står foran en udskiftning.

Det paradoks satte dør- og vinduesproducenten Bøjsø Døre & Vinduer sig for at undersøge sammen med lektor Søren Vadstrup fra Kunstakademiets Arkitektskole, og det er der nu kommet et konkret produkt ud af.

Den første færdige udgave af vinduet – udført i materialer der svarer til vinduer i Danmark fra 1700- og 1800-tallet – er netop nu at finde på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor forskere er i fuld gang med at dokumentere dagslys- og energiforhold samt drifts- og vedligeholdelsesøkonomi.

”Vi har ved flere lejligheder samarbejdet med Søren Vadstrup, der har en stor forkærlighed for at bevare vinduer i deres oprindelige udseende. Han er et talerør ud til mange arkitekter, og det har været et enormt spændende forløb,” fortæller salgschef Thomas Olesen fra Bøjsø.

Oprindeligt udseende

Med det nye vindue ønsker Bøjsø Døre & Vinduer at give bygherrer – eksempelvis ejer- og andelsboligforeninger – et nyt alternativ, som lægger sig tættere op ad den danske bygningskultur end eksisterende produkter på markedet. Det udfylder et tomrum i markedet, mener Thomas Olesen.

”Vi går ud og tilbyder et bæredygtigt vindue, der matcher de oprindelige på udseende og er bedre i forhold til dagslys end de vinduer, der sidder i de klassiske bygninger i dag. Det handler om at bruge så lidt træ og så meget glas som overhovedet muligt,” forklarer han.

Det er således et vindue, som først og fremmest er udviklet med henblik på de større byer, herunder særligt København, hvor et stort antal klassiske etageejendomme i dag lider under, at man i sin tid lod hensynet til bygningskulturen vige til fordel for gode energiegenskaber. Bøjsø har dog fortsat den første ordre til gode.

”Det er et langt sejt træk. Vi håber at komme i betragtning til nogle af de byfornyelsesprojekter, som planlægges i de kommende år,” siger Thomas Olesen.

Traditioner og moderne maskiner

Målet for samarbejdet mellem Bøjsø Døre & Vinduer og Kunstakademiets Arkitektskole har været at forene traditionel dansk bygningskultur med moderne teknologi.

Resultatet er et vindue fremstillet af 100 pct. kernetræ i lærk af tungeste kvalitet. Dimensionerne i rammer og sprosser er spinkle for at sikre en hurtig udtørring af træet, der efterfølgende er behandlet med et tyndt lag linolie.

Vinduet er udstyret med indvendige forsatsvinduer med et lag energiglas eller tolags energiruder, som både sparer på varmen og lukker mere dagslys ind i rummet, fordi lodposten er udeladt i forsatsrammen. Metoden er set i dansk bygningskultur siden 1741, men udfylder stadig sit formål.

”Det, man før stod og lavede i hånden med simple værktøjer, har vi nu moderne maskiner til at udføre. Resultatet er lige så godt, men arbejdstiden er væsentligt reduceret, og dermed kan vi holde omkostningerne nede i forhold til, hvis det skulle laves på et snedkerværksted,” siger Thomas Olesen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235