23948sdkhjf

Mester skal passe godt på sine nøglemedarbejdere

Nøglemedarbejdere er vigtige både i dagligdagen og når mester vil sælge virksomheden
”30.000 virksomheder står overfor at skulle generationsskifte de kommende år. Det går ikke lige smertefrit hver gang”.

Det siger branchechef i Arbejdsgiverne, Mikael Tipsmark

Som eksempel forklarer ham, at en ældre virksomhedsejer havde to yngre og teknisk stærke medarbejdere, som han forestillede sig en dag kunne indgå i et generationsskifte.

”Han delte en masse viden med dem, men havde egentlig aldrig direkte italesat et generationsskifte over for dem. De var bare nøglemedarbejdere i virksomheden og besad værdifuld viden.

En dag forlod de to medarbejdere forlod virksomheden til ejerens store overraskelse og startede deres egen konkurrerende virksomhed. Med sig tog de alt deres viden, som ikke kunne erstattes ved at ansætte nye folk. Virksomheden overlevede dog, men tabet af de to nøglemedarbejdere kunne mærkes på omsætningen og fortjenesten i år frem”, fortæller Mikael Tipsmark.

Spred risikoen
”Virksomhedsejeren skulle selvfølgelig have talt med sine medarbejdere, så han havde undgået at stå i den situation. Men det man generelt skal holde sig for øje er, at nøglemedarbejdere bliver et problem, hvis for megen viden samles et sted.

Det man kan gøre er, at lave et medarbejderholdingselskab, hvor medarbejderne eksempelvis ejer 10 procent af virksomheden. Det giver medarbejderne et meget stærkere incitament til at blive i virksomhed, og de føler samtidig større ansvar.

Man skal også passe på, at man ikke bliver for følsom på enkelte kunder og produkter. Det er lidt det samme som at sige, at man ikke skal lægge alle æggene i den samme kurv. Eksempelvis hvis man investerer i en kostbar maskine, som kun kan producerer til en kunde”, understreger Mikael Tipsmark.

”Endelig må man ikke glemme dokumentationen omkring processor. Eksempelvis CE-mærket, hvor der er et krav om, at man kan følge produktet hele vejen gennem bearbejdningen til det færdige produkt. Det giver viden om hele processen, men viser også en potentiel køber, at der er styr på processen.

Virksomheden bliver meget mere værd, hvis processerne er klare og dokumenterede. Man skal altså tilstræbe en situation, hvor andre kan gå ind og overtage arbejdsfunktionerne.

Har man styr på de ting, bliver ens virksomhed meget mere værd, og så er det meget sjovere at generationsskifte”, fremhæver branchechef Mikal Tipsmark, Arbejdsgiverne.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094