23948sdkhjf

Mester skal have styr på ferie-aftalerne

Det er til fordel for både mester og svende, at der er styr på ferien. Dansk Håndværk giver mester fem gode råd til, hvordan han får styr på ferieplanlægningen
Sommerferien nærmer sig, men det er ikke alle virksomheder, der har lige godt styr på aftalerne om, hvem der holder ferie, hvornår og hvor længe

Men det betaler sig - både for ledelsen af virksomheden, men også af hensyn til de medarbejdere, der har fri og dem, der er tilbage på arbejde, forklarer Jeppe Uldall Thomsen, advokat i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk:

”Det er til alles fordel, at der ikke opstår misforståelser om ferien. Det betyder naturligvis meget for medarbejderne at kunne planlægge deres ferie, men det er også vigtigt for virksomheden at have overblik over, hvem der er væk - og hvor meget af deres samlede ferie medarbejderne har brugt. Derfor råder vi virkomhederne til at holde styr på aftalerne - også på skrift”, forklarer Jeppe Uldall Thomsen.

Opfordringen kommer, fordi man særligt i mindre virksomheder kan være tilbøjelig til blot at lave mundtlige aftaler. Men henover året kan det være svært at huske, hvad de gik ud på, og hvor megen ferie medarbejderen har afholdt i alt.

”Sørg for at aftaler om ferie, feriedage og feriefridage er skrevet ned, så både ledelse og medarbejder kan se, hvor meget der er brugt, hvornår, og hvor meget de har tilbage. Og tjek i god tid i foråret, at alle feriedage afvikles, så der ikke bliver nogle "hovsa-situationer", hvor medarbejdere skal holde fri i slutningen af ferieåret, hvis der opstår en ordremulighed, der gør at man har brug for dem”, lyder rådet.

5 gode råd om ferieaftaler

Dansk Håndværk har samlet 5 tommelfingerregler om ferie, som mester kan have glæde af at holde sig til:

• Lav klare aftaler med medarbejderne, så alle parter er klar over hvem og hvornår de holder ferie.

• Sørg for at aftalerne er skrevet ned, det giver både klarhed og tryghed for begge parter og misforståelser undgås. Det fungerer godt at have en feriekalender på værkstedet eller lign., så alle har et overblik over bemandingen.

• Sørg for at f.eks. bogholderiet holder styr på feriefridage og “løse” feriedage, der er brugt igennem året. Det er vigtigt af hensyn til både virksomheden og den enkelte medarbejder, f.eks. ved opsigelse, afskedigelse eller orlov.

• Husk, at medarbejderne har både ret og pligt til at holde ferie. Medarbejderne har ret til at holde tre ugers sammenhængende hovedferie i perioden 1. maj til 30. september. De øvrige feriedage kaldes restferie, og de kan placeres i hele ferieåret. Ferie indeholder selvfølgelig et rekreativt element, hvorfor der i udgangspunktet reelt består en pligt til at afholde ferie.

• Det er virksomhed og medarbejder der skal drøfte, hvornår ferien bedst afholdes inden for ferieråret under hensyn til såvel virksomhed som medarbejder. I sidste ende er det dog arbejdsgiver, der bestemmer. Kan der ikke opnås enighed mellem parterne om, hvornår medarbejderne skal holde ferie, skal arbejdsgiveren varsle ferie. Hovedferien skal varsles med tre måneder, og restferien skal varsles med en måned.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141