23948sdkhjf

S vil have flere håndværkere til at læse videre

En fjerdedel af dem, der starter på videregående uddannelser, bør komme med et svendebrev i hånden, mener S.
Flere unge skal have en erhvervsuddannelse. Og flere faglærte håndværkere skal læse videre. Med den ambition foreslår Socialdemokraterne en ny officiel målsætning.

25 procent af de, der starter på en videregående uddannelse, skal have en baggrund som faglært håndværker, foreslår partiet.

Mattias Tesfaye, som er Socialdemokraternes ordfører for erhvervsuddannelse, mener, at et mål om et bestemt procenttal ikke får flere faglærte til at videreuddanne sig.

- Men min erfaring er, at når et politisk flertal fastsætter en målsætning, er det en enorm drivkraft for at finde ud af, hvad vi så gør, og hvad der skal ændres, siger Mattias Tesfaye.

Han henviser til målet om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse. Det mål har været styrende for uddannelsespolitikken gennem mange år, påpeger han.

- Vi kan høre fra erhvervslivet, at de savner ingeniører med faglært baggrund. Og jeg synes også, at den offentlige sektor ville have godt af, at der var flere håndværkere, der blev politibetjente og skolelærere, siger Tesfaye.

- Jeg tror simpelthen på, at vi skal gøre erhvervsuddannelser til en lige så naturlig mellemstation til videre uddannelse, som gymnasierne er, siger han.

Ifølge Tesfaye er der mange konkrete årsager til, at håndværkere og andre faglærte ikke læser videre.

Et problem kan være, hvordan de fag, de unge har på erhvervsuddannelserne, omregnes til noget, der kan sammenlignes med de optagelseskrav, de videregående uddannelser stiller.

En anden årsag kan være, at unge håndværkere vænner sig til at tjene rigtig løn tidligt i livet, og derfor har svært ved pludselig at skulle på SU.

Socialdemokraterne håber, at en bredt vedtaget ambition om, at flere faglærte skal læse videre, kan være første skridt til at komme over nogle af de forhindringer. Partiet vil stille det politiske forslag efter sommerferien.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078