23948sdkhjf

Terrortruslen øger efterspørgsel på skud- og brandhæmmende glas

Glasproducenten Vetrotech og glarmestrene Snoer og Sønner A/S oplever fra hver sin side af branchen stor interesse for at sikre sig mod skud, eksplosioner og kriminalitet.
Med de seneste terrorangreb i lufthavnene i Bruxelles og Istanbul er der kommet ekstra fokus på glasløsninger, der kan hæmme og inddæmme virkningerne af skud og eksplosioner.

Jesper Nielsen, protect sales manager hos glasleverandøren Vetrotech Saint-Gobain, oplever øget efterspørgsel på de løsninger, der måske kan redde liv i de chokerende situationer, som ligner et nyt vilkår i den vestlige verden.

”Det handler jo om liv eller død. Når for eksempel den nye Københavns Lufthavn skal planlægges og bygges, handler det om terrorsikring i mange områder. Også et af de ømme punkter, nemlig attentater midt i check-in området, som er sværere for security at sikre sig imod. Det er det scenarie og det omvendte – udefra og ind – at nogle af vores glasløsninger kan være med til at sikre imod”, siger Jesper Nielsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det er langtfra alle kunderne, Jesper Nielsen kan fortælle noget om. Ideen med at bestille skud- og eksplosionshæmmende glas er jo netop, at man går stille med, at jobbet skal udføres – for ikke at tiltrække sig unødig opmærksomhed.

Mere sikringsglas

Vetrotechs danske, svenske og norske salgafdelinger samt de store udenlandske produktionsanlæg har imidlertid haft ekstra travlt de seneste cirka to år.

”Vi kan mærke, at efterspørgslen på sikringsglas i alle afskygninger er steget de seneste par år, og nu ligger efterspørgslen på glasløsninger i den tunge ende, altså de, der kan yde optimal beskyttelse. Hvor efterspørgslen på skudhæmmende glas og rammer tidligere lå på måske 40 procent er det tal steget til omkring 60”, siger Jesper Nielsen.

Han fortæller, at området i mange henseender er uudforsket land, og det er ikke alle skud- og eksplosionshæmmende løsninger, man kan finde for eksempel EU-standarder for, som man kan med brandhæmmende ruder.

”Blandt kunderne er lufthavnen et stort tema, faktisk før Bruxelles og nu altså også i Istanbul. Højt på listen er også flere mediehuse, museer, psykiatriske afdelinger, offentlige bygninger og receptionsområder, hvor man gerne vil bevare det åbne og indbydende look, men sikre sig med glas og måske også med stålplader i skrankerne for at tage eventuelle skud mod benene”, siger han.

Virksomheden oplever, at i lande som Frankrig og Belgien er der meget bud efter at få informationer om effektivt glas og rammesystemer.

”Vi prøver at få alle tråde samlet. og vi er ikke blege for at tage systempartnere med på markedet og hive dem ind, hvor det er nødvendigt. Arkitekterne vil typisk skrive ”vil have skudsikkert glas” i for eksempel lufthavne, men de tænker ikke så meget på rammesystemer, og her er der stor forskel på skud, eksplosioner eller almindelig brand. Ved en eksplosion kan hele ruden måske blive blæst ud og udgøre livsfare”, siger han til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Kvalitet koster

Også hos glarmesterfirmaet Snoer og Sønner A/S har man travlt med at give tilbud på de robuste glastyper.

Glarmester Henrik Torp siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad:

”Vi kan mærke en øget interesse, fordi vi giver en del priser på disse typer glas, til blandt andet til ministerierne og mediehusene. Og der er nok at sætte sig ind i. De ruder, der sad i ved attentatet ved Krudttønden, var reelt 2x8 mm lamineret glas, men rigtig meget af kuglens energi blev optaget i glasset. Det viste, at det, der egentlig ikke har en klassificering som skudhæmmende glas, alligevel har en hæmmende virkning. Men det er meget få vinduer, der er sikret mod eksplosion. Og her skal man også huske, at hvis ikke facaden og murværk er sikret, så kommer hele huset ind ved en kraftig eksplosion”.

Ønsker om sikring

Hans firma oplever, at flere mindre forretningsdrivende ønsker at sikre sig bedre.

”Men de bakker ofte ud, når de hører, hvad det koster. Folk gør sig ikke begreb om, hvad det koster at gøre tingene rigtigt, i stedet vælger man halve løsninger, for eksempel pengevekselsteder, der burde sikres mod røveri, men når de hører, hvad der skal til for at have en BR4 skudsikringsklasse, så bakker de ud og spørger hvad en 6 mm laminering koster. Når jeg fortæller, at den kan jeg slå næven igennem, satser de på trods alt at vinde så meget tid, at de kan slippe væk fra røveriet”.

De gennemsigtige bodyguards
I sensommeren 2013 begyndte man at opsætte sikkerhedsfilm på vinduerne ud mod Rigsdagsgården og Slotspladsen. For et lille år siden var arbejdet afsluttet.
Dermed er folkestyret og Christiansborg forsøgt terrorsikret med ikke kun granitsten omkring bygningen men også med en lang række gennemsigtige bodyguards – oven i købet så man undgik tonede ruder.
Også sikkerhedssluse-projektet ved indgangen til Folketinget er ombygget, og de såkaldte pullerter er placeret i vejen foran Finansministeriet og ved Marmorbroen. Ligeledes er der sat pullerter for enden af Tøjhusgade mod Søndre Løngangsbygning.
(Kilde: altinget.dk m.fl.)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079