23948sdkhjf

Bedre svanemærket byggeri med rådgivning

Rådgivere og vinduesproducenten Velfac oplecer, at tidlig rådgivning skaber tryghed om svanemærket byggeri
Det kræver indgående produktkendskab at træffe valg om materialer til svanemærket byggeri. Her kan bygherre og rådgiver drage fordel af tidlig rådgivning fra leverandøren, så der lettere kommer overblik og klarhed over den nødvendige dokumentation.

Det fortæller vinduesproducenten Velfac, som bl.a. har leveret vinduer til Danmarks første svanemærkede lejligheder.

Få dokumentationen på plads fra starten
De mange krav betyder, at det kan være vigtigt for arkitekten og rådgiveren at inddrage leverandørerne tidligt i projekteringsforløbet. Det kan nemlig være krævende selv at skulle opspore, præcist hvor materialerne i en bygningskomponent stammer fra, og hvordan produktionen i alle led er foregået.

”Her kan der spares værdifuld tid, når leverandøren involveres tidligt. Der kan på den måde drages nytte af den ekspertviden og erfaring samt de data, som leverandøren ofte har i forhold til produkterne”, forklarer technical manager Peter Krogh fra vinduesproducenten Velfac.

”Vi oplever, at en tidlig dialog og sparring om især dokumentationen til de certificerede byggerier gør det lettere for arkitekten og rådgiveren at skabe overblik og klarhed over projektet. Processen bliver mere tryg i den forstand, at man fra starten har sikkerhed for, at de anvendte løsninger lever op til kravene. Samtidig minimeres risikoen for fejl, der kan blive dyre at udbedre senere i byggeprocessen, f.eks. hvis en forkert komponent skal udskiftes”.

Svanemærkede lejligheder
Velfacs erfaringer med værdien af den tidlige projektinvolvering stammer bl.a. fra boligbyggeriet Krøyers Plads i København. Projektet er tegnet af COBE i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter og som vandt en MIPIM Award i 2015.

Krøyers Plads udgør Danmarks første svanemærkede lejlighedskompleks. Det er opført med Velfac 200 Energy vinduer og altandøre på baggrund af tæt dialog med vinduesproducenten fra projektets start. Det bidrog ikke alene til, at arkitekterne kom i mål med de krav, der blev stillet i forhold til svanemærkning af byggeriet. Vinduerne fremstår nemlig også som en integreret del af den ambitiøse arkitektur.

”Især større boligbyggerier tegnes ofte uden særligt stort fokus på arkitekturen, men her har vi takket være en ambitiøs bygherre og dygtige leverandører kunnet kræse for hver eneste detalje”, lyder det fra arkitekt MAA Nikolaj Harving fra COBE Arkitekter. Han suppleres af Peter Krogh:

”Vi er meget bevidste om vores ansvar over for både mennesker, miljø og samfund. Det betyder, at vi informerer og rådgiver om sammensætningen og mængden af materialer i vores vinduer. Det gælder også de materialer, stoffer og behandlinger, som indgår i produktionsprocesserne. Samtidig rådgiver vi om alle forhold omkring valg af glastyper, vedligeholdelse og reparation, samt adskillelse og genanvendelse af vinduerne efter endt brug. Det skaber et solidt udgangspunkt for langtidsholdbare løsninger til gavn for alle parter i projektet”.

Svanemærket byggeri
En af de miljømærkningsordninger, som lige nu vinder frem i byggeriet, er den nordiske mærkningsordning Svanen. Siden 2005 har man som bygherre kunnet ansøge Miljømærkning Danmark, der administrerer mærkningsordningen i Danmark, om at få svanemærket sit parcelhus.

I 2008 blev muligheden åbnet for lejligheder, ligesom også f.eks. dagligvarebutikker og børnehaver kan opnå mærkning med Svanen.

Ud over at stille høje krav til materialernes miljøpåvirkning og indhold af kemikalier indebærer Svanemærket, at bygningernes energiforbrug skal være mindst 25 pct. lavere end påkrævet i BR15.

Derudover skal fokus på bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring bidrage til at sikre et
sundt og godt indeklima, ligesom også anvendelsen af vedvarende energi udgør et parameter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.578