23948sdkhjf

Generationsskifte handler både om penge og følelser

Et generationsskifte tager tre til fem år, og beskatningen er stadig en af de helt store udfordringer
Det er i dag er lettere end nogensinde – i hvert fald på det formelle plan – at starte sin egen virksomhed. Det viser sig blandt andet i antallet af nye virksomheder og i antallet konkurser. For mange nystartede virksomheder har det svært. Der er mange udfordringer, når man vil have foden under eget bord.

En genvej kan være at købe sig ind i en eksisterende virksomhed eller blive en del af et generationsskifte.

Mange virksomheder er klar til et generationsskifte, men støder ofte ind i problemer, fordi et vellykket generationsskifte ikke er noget, man ordner fra den ene dag til den anden.

Dansk Byggeri fremhæver, at en vigtig del af at drive en virksomhed er at sikre dens udvikling og fortsættelse.

”Det indebærer at kende det rette tidspunkt for at lade andre tage over og føre virksomheden mod nye mål”, understreger Dansk Byggeri, som rådgiver og vejleder sine medlemmer om, hvordan de kommer videre med et succesfuldt generationsskifte.

Følelsesladet affære

Mange erhvervsadvokater står også klar med kompetent rådgivning. Generationsskifte er ofte en både juridisk kompliceret og følelsesladet affære.

”De mindst smertefulde generationsskifter er dem, hvor alting er på plads, inden sygdom eller død kommer i vejen, og hvor der er taget hånd om de mennesker, der påvirkes ”, siger advokat Ronnie Varberg fra Alliance Advokater.

”Et pejlemærke er at begynde processen mindst tre til fem år før selve overdragelsen. Det giver tid og ro til at planlægge det optimale forløb i samråd med ens advokat og revisor. Det giver også tid til at køre de rette folk i stilling, hvis det for eksempel er et familiemedlem eller en betroet medarbejder, der skal læres op og overtage virksomheden”, forklarer Ronnie Varberg.

Han peger også på, at beskatning er en stor udfordring ved et generationsskifte.

”Et holdingselskab er ofte en god løsning, der muliggør skattefrie overførsler mellem selskaber. I andre tilfælde kan det måske bedst betale sig med succession, hvor betaling af skatten udskydes. Skal virksomheden overdrages til et familiemedlem, kan reglerne for gaver og arveforskud være gavnlige. En god advokat sammensætter den optimale kombination af juridiske muligheder, så værdien i virksomheden bevares bedst muligt, samtidig med at sælger får mest muligt ud af salget”, siger Ronnie Varberg.

Gør virksomheden indbydende

”Skal virksomheden sælges, er det afgørende, at den præsenteres bedst muligt, så værdien og potentialet træder tydeligt frem. Det indebærer blandt andet at få virksomhedens know-how, forretningsforbindelser og goodwill frem i lyset på bedste vis. Det kræver mere end selve regnskaberne at fastsætte en god salgspris. Køber skal opleve virksomheden som en lækker pakkeløsning, der er lige til at arbejde videre med. Derfor skal alle formalia være på plads – herunder virksomhedens aftaler – og alle ubehageligheder, som for eksempel personalereduktioner, være overstået inden overdragelsen”, pointerer Ronnie Varberg.

Ifølge Ronnie Varberg er det ofte bedst at lade en enkelt person overtage virksomheden. Det mindsker risikoen for ødelæggende interessekonflikter blandt ejerne efter overdragelsen. Sker generationsskiftet mellem familiemedlemmer, for eksempel far og søn, bør man samtidig sikre sig, at eventuelle andre børn bliver tilgodeset på anden vis.

“Som udgangspunkt bør man tilgodese og sikre sig selv og hele sin familie, så alle får mest ud af generationsskiftet. Det gøres blandt andet ved at vælge den skattemæssigt mest fordelagtige løsning og ved at oprette testamenter og ægtepagter”, siger Ronnie Varberg.

Tjekliste
Vælg en god advokat og revisor og begynd processen mindst tre til fem år før overdragelsen
Find den rigtige overdragelsesform, for eksempel holding, succession, arv, gaver eller kombinationer
Gør virksomheden indbydende og klar til salg
Husk familien, så du undgår eller mindsker risikoen for stridigheder

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109