23948sdkhjf

Skou Gruppen frifindes for karteldeltagelse

Adm. direktør og tidligere formand for Dansk Byggeri, Martin Skou Heidemann, og Skou Gruppen A/S er ved retten i Helsingør blevet frifundet i sagen om tilbudskoordinering på en entreprise tilbage i august 2008
Retten i Helsingør har frifundet Skou Gruppen A/S og virksomhedens adm. direktør og tidligere formand for Dansk Byggeri, Martin Skou Heidemann, for deltagelse i det såkaldte københavnske byggekartel.

Virksomheden har været tiltalt for tilbudskoordinering med entreprenørvirksomheden N. H. Hansen & Søn A/S på en licitation tilbage i august 2008, men er altså nu blevet frifundet.

”Det er en enorm lettelse. Vi har ikke været i tvivl om, at vi ikke har været en del af noget kartel, og at sagen her skulle ende med en frifindelse, og nu ved alle det. Det er en enorm lettelse”, siger Martin Skou Heidemann til Licitationen - Byggeriets Dagblad og fremhæver, at sagen ”heldigvis ikke har skadet Skou Gruppens forretning, sådan som man kunne frygte”.

”Det går godt for Skou Gruppen. Vi har masser at lave. Aldrig før har vi haft så mange og så store byggesager i gang, så stor en ordrebeholdning og så stor en omsætning. Nu kan vi koncentrere os om det, og ligge sagen her bag os”, fortsætter han.

Mens sagen ikke som sådan direkte har påvirket virksomheden, har påstanden om karteldeltagelse haft mere personlige konsekvenser.

”For mit eget vedkommende har jeg jo måttet gå af som formand for Dansk Byggeri”, siger Martin Skou Heidemann.

”Og sagen har taget hårdt på familien”, fortæller han.

Sag hængt op på Exel-ark

Sagens kerne har, som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet - kredset sig om fundet af et Excel-regneark hos N. H. Hansen & Søn, hvor der figurerer en kolonne med en pris, som stemmer overens med tilbuddet givet af firmaet Tømrermester Jim Jensen på opgaven i 2008, og en kolonne med en pris, som stemmer overens med tilbuddet fra Skou Gruppen.

Både N. H. Hansen & Søn og Tømrermester Jim Jensen har accepteret bøder for karteldannelse.

Under der første retsmøde erkendte Arne Christensen, tidligere beregner hos N. H. Hansen & Søn, at han sendte pris på opgaven til Tømrermester Jim Jensen, men ikke, at han sendte noget til Skou Gruppen.

Ifølge politiets rapporter skulle Arne Christensen ellers under en afhøring have fortalt, at han har videresendt en sådan.

Men det nægtede han i retten, og der er ikke fundet mails eller andet, der dokumenterer, at en pris er blevet sendt.

”Jeg sad selv og regnede tilbuddet, så jeg har ikke været et øjeblik i tvivl om eller nervøs for, at der skulle være tale om en medarbejder, der havde gjort noget dumt”, fortæller Martin Skou Heidemann, der undrer sig over flere ting i sagsforløbet.

”Der er så mange ting undervejs, som jeg undrer mig over. Hvorfor kommer politiet for eksempel ikke på besøg og ransager vores virksomhed. Hvis de virkelig tror, at vi er involveret i karteldannelse, så må der jo være masser af materiale at finde og rigtig mange andre, som de kan få dømt. De har aldrig sendt så meget som yngste betjent forbi”, lyder det blandt andet fra Martin Skou Heidemann, som allerede efter det første retsmøde tilbage i juni fremhævede, at han følte, at han og virksomheden retmæssigt var nået et stort skridt nærmere en frifindelse.

”Vi har hele tiden sagt, at vi ikke har modtaget nogen mail (med pris fra N. H. Hansen & Søn A/S red.). Selv politiets vidne har sagt det i dag”, sagde han dengang.

Hvad med formandsposten for Dansk Byggeri - er det noget, som du igen vil gå efter, nu I er blevet frifundet?

”Nu skal jeg lige have fordøjet det her og fejre det med familien, og så må alt andet komme senere”, siger Martin Skou Heidemann.

Sagen
I alt fire aktører bød ind på den opgave, som Skou Gruppen nu er frifundet for at have aftalt priser på. Opgaven omhandlede levering og montering af en tagterrasse på en ejendom i København, og ud over Skou Gruppen på byderlisten var N. H. Hansen & Søn, Tømrermester Jim Jensen og Hellerup Byg.
N. H. Hansen & Søn var den første til at acceptere en bøde i kartelsagen, mens Skou Gruppen fra starten har nægtet sig skyldig i karteldannelse. Tømrermester Jim Jensen har også accepteret bøde, mens Hellerup Byg ikke har været sigtet.
Bygherren på sagen valgte ikke at gå videre med tilbuddene, da de ”langt oversteg” forventningerne til prisen.
Fra anklagers side krævede man 800.000 kroner i bøde til Skou Gruppen og 25.000 kroner til Martin Skou Heidemann for tilbudskoordinering, mens man fra forsvarerens side netop krævede frifindelse eller subsidiært en markant lavere bødestraf.


Kartelsagen
Baggrunden for kartelsagen skal, som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet, findes i kontrolundersøgelser, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog i fem virksomheder i 2010. Sagen blev siden meldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som i daglig tale går under navnet Bagmandspolitiet.
I alt 33 virksomheder har været sigtet i sagen – og flere har været mistænkt.
28 virksomheder har modtaget bødeforlæg. 23 virksomheder har accepteret eller er blevet idømt bøder. Dertil kommer tre tilfælde, hvor ledende medarbejdere har fået bøde, uden at virksomheden har fået en.
Fire virksomheder er undervejs gået konkurs, og der er dermed ikke rejst sag mod dem.
En anklage er trukket tilbage, og Julius Nielsen & Søn A/S har udsigt til tiltalefrafald grundet samarbejde med myndighederne.
Dertil kommer Skou Gruppen A/S, der i retten er blevet frifundet for tilbudskoordinering
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078