23948sdkhjf

Ejerleder: Der skal være højt til loftet i bestyrelseslokalet

En værdiskabende bestyrelse bygger på ærlighed og et godt miks af personlige og faglige kompetencer, mener ejerleder Gitte Buk Larsen.
De rigtige mennesker er nøglen. Personer, der kan ”skubbe lidt til dig” og også  sige de ting klart, som det ikke er sjovt at høre.

Sådan lyder opskriften på bestyrelsen i Familievirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S (AVL). En klassisk dansk familievirksomhed, der har mere end 40 års erfaring i plastindustrien, hvor de cirka 50 medarbejdere forvandler tonsvis af plastspild til en ny brugbar råvare.

I spidsen for virksomheden står 2. generation, Gitte Buk Larsen.

Skal se i nye retninger
I løbet af maj 2016 traf hun beslutning om, at der var behov for nyt og mere professionelt ”koncept” i forhold til bestyrelsesarbejdet. Det førte til ansættelsen af to professionelle bestyrelsesmedlemmer.

- Jeg har en meget klar holdning til, at det er nødvendigt med folk udefra. Folk, der i bund og grund kommer  og hjælper med at se nye retninger. Det er lige præcis den værdi, en professionel bestyrelse skal og bør komme med, siger Gitte Buk Larsen og fortsætter:
 
Derudover peger Gitte Buk Larsen på en række konkrete fordele, som AVL allerede har opnået på de få måneder den nye bestyrelse har været aktiv. Men dem vender vi tilbage til. Først og fremmest er udfordringen for en ejerleder nemlig at vælge de rigtige.

Forskellighed og baggrund
Her handler det ifølge Gitte Buk Larsen om en blanding af personlighed og kompetencer.

- Det kan godt være, at jeg vender anderledes end mange andre, men jeg har trods alt været med til at ansætte en del mennesker, og jeg må erkende, at jeg ikke ser så meget på, hvor folk tidligere har været ansat, siger direktøren og peger på, at de to valg til hendes bestyrelse blev foretaget på baggrund af dybt forskellige kompetencer ud fra en erkendelse af, at ingen kan vide alting om alt.

- Cv’et er selvfølgelig en del af helheden, men det vigtigste er, at kompetencerne er der, og at personen har en tilgang, der giver både med- og modspil i forhold til virksomheden. Det skal være mennesker, som kan stille de mere udfordrende spørgsmål.
 
Svære beslutninger
I et Gitte Buk Larsens bestyrelseslokale skal der derfor være ”højt til loftet” og plads til de nødvendige diskussioner – også de svære.

- Virksomheden er jo en del af mit DNA, og der bliver nogle gange truffet nogle svære beslutninger, som påvirker følelserne, og dem skal der være plads til, siger hun og understreger at det netop er, når det går tæt på, at hun har mest brug for de professionelle bestyrelsesmedlemmer.
 
Tydelige rammer
Gitte Buk Larsen fortæller, at fokus for bestyrelsen i første omgang har været at etablere klare rammer for arbejdet – blandt andet er ejeraftalen blevet gennemgået og strategien tydeliggjort.

- Vi har faktisk rykket os meget på kort tid, forstået på den måde, at tingene i langt højere grad er sat i system. Bare det, at alle formalia nu er fuldstændigt på plads repræsenterer en stor værdi, mener hun.
 
Ingen afstemninger
Gitte Buk Larsen opfatter bestyrelsen er en dynamisk størrelse – og derfor vil medlemmerne også på et tidspunkt blive skiftet ud som en helt naturlig proces i en vækstvirksomhed, hvor udfordringerne i sagens natur skifter karakter som tiden går.

- Der er en grund til, at vi er fire medlemmer i bestyrelsen, fordi vi aldrig skal derud, hvor vi skal stemme om tingene. Jeg ønsker at beslutninger bliver taget velovervejet og i dialog og altid med virksomhedens bedste for øje.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078