23948sdkhjf

Stort potentiale i fælles tlbudsliste-format

Standardiseret tilbudslisteformat fra bips lanceret i kalkulationsprogrammet Sigma
Der er fuldt blus på de digitale kedler hos det fælles udviklingsforum for byggeri og anlæg, bips, for at opnå fælles standarder og derved store effektiviseringsgevinster i byggebranchen. Et af de største digitale potentialer, som både udførende og projekterende høster mest værdi af, er digitale tilbudslister, hvor der er lanceret et standardiseret format i form af CCS Tilbudslisten.

Sigma har som det første kalkulationsprogram integreret den fælles digitale standard, så hele udbuds- og tilbudsprocessen optimeres og effektiviseres. Og den udvikling er ifølge projektchef Søren Spile fra bips helt afgørende for, at den fælles standards store potentiale indfries.

Stor effektiviseringsgevinst
”Det er ekstremt vigtigt, at byggebranchens aktører så hurtigt som muligt får mulighed for at arbejde i den nye standard for tilbudslister og får det inkorporeret i deres daglige arbejde. Og her spiller implementeringen af udbredte kalkulationsprogrammer som Sigma en afgørende rolle, fordi det er med til at automatisere en række, manuelle arbejdsgange og derved spare byggebranchen for en masse tid”, siger Søren Spile.

For at skubbe yderligere til udviklingen har bips sammen med Dansk Byggeri, som en løsning i overgangsperioden, udviklet online portalen tilbudslister.dk. hvor byggebranchens aktører kan oprette, læse og udfylde tilbudslister i det digitale format, som baserer sig på CCS Tilbudsliste standarden. Det er bl.a. blevet udnyttet i et udbud, som er gennemført i et af Bygningsstyrelsens projekter.
Udviklingen af tilbudslister.dk er primært gennemført for midler, der er bevilget af Grundejernes Investeringsfond.

Tilbudslister med et enkelt klik
Kalkulationsprogrammet Sigma, der med flere end 4.000 brugere er Danmarks mest anvendte professionelle tilbuds- og kalkulationsprogram, er som de første klar til automatisk at generere, modtage og eksportere digitale tilbudslister i det standardiserede format.

”Med standarden implementeret i Sigma kan bygherrer, projekterende og udførende udveksle tilbudslister og tilbud på en ensartet og sikker måde, der samtidig sparer dem for en masse arbejde, fordi de ikke længere behøver at bruge tid på manuel indtastning og sidde med bunker af papir”, forklarer adm. direktør hos Sigma Estimates Magnus Therkildsen.

I Sigma programmet indlæses tilbudslisten i det standardiserede format med et enkelt klik, så fejlrisikoen hos den udførende er elimineret og mange timers arbejde bliver sparet. Det betyder også, at hvis du som entreprenør skal give en pris på 1000 linjer, så er du også sikker på, at det er 1000 linjer, du sender af sted, ellers gør programmet dig opmærksom på fejlen.

Digitale tilbudslister kan også genereres af bygherrens rådgivere ud fra en Sigma kalkulation. Og det er muligt at indlæse tilbud fra de udførende, så man kan se enhedspriser i Sigma samt anvende det til f.eks. statistikker.

Da man kun kan trække 40-60 procent af mængderne i et byggeprojekt ud fra f.eks. en 3D model, så er den optimale løsning at integrere 3D programmet med Sigma, så man både har et samlet og overskueligt grundlag for kalkulationen og samtidig nemt kan generere tilbudslister.

Artiklen er en del af temaet IT-værktøj.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125