23948sdkhjf

Dumt at skære ned på julegaven, mester

Julegaven er et billigt, men værdsat personalegode. Mere end halvdelen af de ansatte i byggeriet får en julegave
Selv om julegaven fra jobbet typisk består af småting, er den alligevel blandt de mest skattede personalegoder. ´

Det viser en rundspørge foretaget af revisionshuset Deloitte blandt mere end 2.000 danskere i job. Her kommer julegaven ind på en fjerdeplads lige efter kaffen, PC'en og gratis frugt. Derfor er det også en dårlig idé at spare på den, mener skatteekspert.

- Julegaven er helt sikkert en nem måde for arbejdsgiveren at score lidt goodwill hos medarbejderne. Samtidig er den også forholdsvis billig i forhold til mange andre personalegoder. Derfor bør man tænke sig om en ekstra gang, inden man fedter med den eller sparer den helt væk, som vi har set flere steder, siger statsautoriseret revisor i Deloitte, Niels Sonne.

Slipper for skat
I alt får 56 pct. af danskerne i job en gratis julegave af deres arbejdsgiver. Overstiger værdien 1.100 kr. (2016- og 2017-takster), skal den indberettes af arbejdsgiveren til Skat. Og koster den 800 kr. eller mindre og består af naturalier, skal den slet ikke beskattes.

- Det er klart vores anbefaling, at man holder sig inden for den særlige grænse på 800 kr., da det er lettest for alle at administrere.

- Ligger værdien af julegaven over 800 kr. men under 1.100 kr., kan den dog fortsat være skattefri, men det vil så afhænge af, om medarbejderne i øvrigt modtager andre personalegoder i løbet af året. Og så bliver det alligevel lidt mudret og svært at gennemskue, siger Niels Sonne.

Kontanter eller gavekort
Niels Sonne påpeger dog, at julegaven ikke må bestå af kontanter eller gavekort, da disse altid beskattes som løn uanset beløbets størrelse:

- Traditionelle gavekort eller gavechecks sidestilles med kontanter, da der er tale om et pålydende beløb, som kan anvendes til betaling efter eget ønske.

- Derimod kan et gavebevis under særlige forudsætninger anses for en tingsgave og dermed være omfattet af 800 kr.-grænsen. Det kræver dog, at gavebeviset kun giver adgang til et begrænset sortiment, som på forhånd er udvalgt af ens arbejdsgiver, ligesom det ikke må kunne ombyttes eller refunderes.

Mange danskere i job kan dog hverken nyde det ene eller andet. De får nemlig slet ikke en julegave fra jobbet.

- I alt siger 31 pct. af medarbejderne, at de slet ikke modtager en julegave fra jobbet. Der er dog store forskelle imellem de forskellige sektorer. I det offentlige er det eksempelvis blot 35 pct. af medarbejderne, der får en gratis julegave fra jobbet. Det får hele 80 pct. af medarbejderne i industrien, siger Niels Sonne.

Fakta:

Så mange danskere får julegave på jobbet

56 pct. får en gratis gave
3 pct. får en gave, som de delvist selv skal betale
1 pct. får en gave, men skal selv betale
1 pct. får tilbudt en gave, men vil ikke have den
31 pct. får ingen gave
8 pct. ved ikke/ønsker ikke at svare


Så mange får en gratis julegave i disse brancher/sektorer:

Industri, produktion og energisektoren: 80 pct.
Ejendomsbranchen: 69 pct.
Handel, butik og transport, 66 pct.
Medier og kommunikation: 55 pct.
Byggeri, anlæg og håndværkere: 54 pct.
Landbrug og fiskeri: 52 pct.
Finansiel sektor: 50 pct.
Offentlig sektor: 35 pct.

Tallene er baseret på i alt 2086 interview med repræsentativt udvalgte danskere i arbejde.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078