23948sdkhjf

Det vil regeringen på erhvervsområdet

Lavere virksomhedsskat, skattestop, bedre vilkår for familievirksomheder, større investeringer, mere erhvervsfremme og to nye råd skal hjælpe virksomhederne til vækst. Og så er indsatsen mod social dumping tilbage på programmet.
Skattestoppet skal fortsat udgøre rammen for skattepolitikken og beskæftigelsen skal øges med 55.000-60.000 personer. Sammen med en lang række konkrete initiativer, skal virksomhedernes vilkår forbedres, så væksten kan skubbes i gang.

Det er målet for den nye regering, der netop nu præsenteres for donningen.

Planen består af en række delområder. Nogle er kendte - men udvides, mens andre er nye. Der er både indsatser til hjælp for de større virksomheder, familievirksomheder, der står overfor generationsskifte, til håndværkerne, der presses af social dumping og bøvlet, der skal bekæmpes mere effektivt. Vi har samlet et overblik over de vigtigste planer på erhvervsområdet.

Nyt disruptionråd
Regeringen vil oprette et partnerskab, hvor arbejdsmarkedets parter, virksomheder, eksperter og relevante ministrer skal drøfte og analysere fremtidens arbejdsmarked.

Partnerskabet skal drøfte, hvordan man sikrer at virksomhederne får grebet mulighederne i den teknologiske udvikling bedst muligt, og hvor alle kommer med i udviklingen og får del i den velstandsudvikling, som globalisering og ny teknologi giver mulighed for. Partnerskabet skal samtidig drøfte, hvordan man kan fastholde og udbygge et arbejdsmarked, som både er kendetegnet ved dynamik og ordentlige for-hold, og hvor der ikke sker social dumping.

Flere investeringer og lavere virksomhedsskat
Regeringen vil gøre det billigere at drive virksomhed, så investeringer og risikovillighed fremmes.

Det skal blandt andet ske ved at lempe skatter for virksomhederne. Det skal medvirke til at indfri regeringens målsætning om at øge væksten med 80 mia. kr.

Konkurrenceevne skal forbedres
Konkurrenceevnen skal styrkes. Regeringen vil derfor løbende overvåge danske virksomheders konkurrencevilkår og årligt benchmarke dem op imod andre lande.

Der nedsættes et nyt råd, Råd om gode konkurrencevilkår, som løbende skal følge og efterse erhvervsvilkårene for virksomheder. Rådet skal blandt andet se på skatte-og afgiftsregler, herunder selskabsskatten, personskatter, reguleringen generelt, rapporteringskrav mv.

Rådet skal rådgive regeringen, hvor virksomhederne oplever de største udfordringer, identificere konkrete problemer og komme med specifikke forslag til at styrke erhvervsvilkårene. Rådet sammensættes af erhvervsfolk, repræsentanter for organisationerne og eksperter med indsigt i erhvervslivets vilkår.

Familievirksomheder først
De tre regeringspartier er enige om at Danmark har gavn af familieejede virksomheder. De bidrager til vækst og skaber kontinuitet i en foranderlig verden. Regeringen vil derfor lette skatten, når virksomheder skal igennem et generationsskifte. Desuden vil vi indføre anvendelige, fleksible og robuste regler for succession til erhvervsdrivende fonde.

Regeringen vil give virksomhederne tryghed for, at de ikke bliver pålagt nye økonomiske byrder, som belaster konkurrenceevnen. Derfor er der indført et byrdestop.

Byrdestoppet kan dog fraviges når der er tale om EU-regulering og andre internationale retlige forpligtigelser, understreger regeringen. Eller når det gælde regler, som er nødvendige for at varetage tvingende samfundshensyn og ved aftaler med erhvervslivet.

Virksomhedsforum udvides
Virksomhedsforum for enklere regler har siden 2012 med succes hjulpet skiftende regeringer med at rydde op i regler, der er unødigt byrdefulde for virksomhederne. Regeringen vil nu udvide mandatet til også at omfatte forenklingsforslag, der medfører et mindre provenutab for staten.

To faste årlige ikrafttrædelsesdatoer for erhvervsrettede regler
Erhvervsrettet lovgivning skal som hovedregel kun træde i kraft to gange om året, hhv. 1. januar og 1. juli. Det letter virksomhedernes arbejde med at holde sig orienteret om ny erhvervsrettet regulering.

Nyt iværksætterråd
Regeringen vil nedsætte et iværksætterpanel, der skal komme med forslag til, hvordan
det kan gøres lettere og mere attraktivt for iværksættere at starte ny virksomhed, og
hvordan flere nye virksomheder kan tage de næste skridt og vokse sig store.

Panelet skal blandt andet inddrage de gode svenske erfaringer med at skabe nye vækstvirksomheder.

Iværksætterpanelet sammensættes af iværksættere, som har startet egen virksomhed,
eksperter og repræsentanter fra erhvervslivet. Panelet skal løbende komme med anbefalinger
til regeringen.

Det Blå Danmark
Danmark er og har historisk været en stærk international spiller på det maritime område. Og det såkaldte Blå Danmark står for knap 25 pct. af Danmarks samlede eksport og bidrager med både vækst og beskæftigelse. Regeringen ønsker at styrke Det Blå Danmarks internationale konkurrenceevne og understøtte forudsætninger for, at Danmark også i fremtiden er en stærk maritim nation.

Eftersyn af erhvervsfremmeindsatsen
Virksomheder skal møde et offentligt erhvervsfremmesystem, der imødekommer de udfordringer og behov, som erhvervslivet har. Og som kan tilpasse sig til den virkelighed, virksomhederne møder. Regeringen vil forenkle erhvervsfremmesystemet, så det bliver nemmere og mere overskueligt at anvende for iværksættere og virksomheder, samtidig med at der er fokus på kvalitet og effektivitet.

Opgør med EU regler
Danske virksomheder skal ikke belastes med unødigt stramme vilkår, når vi indfører EU-regler i dansk ret. Vi skal naturligvis gennemføre de EU-regler, vi er forpligtet til, men hvis vi går videre end mindstekravene, kan det give danske virksomheder dårligere vilkår end deres udenlandske konkurrenter. Derfor vil regeringen systematisk forholde sig til hver sag, når vi gennemfører erhvervsrettede EU-regler, så vi ikke skader danske virksomheder og arbejdspladser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094