23948sdkhjf

IT-værktøj er et stort hit i byggeriet

Effektive IT-værktøjer gør de gode virksomheder i byggeriet endnu bedre, viser ny analyse
Brugen af it-værktøjer i bygge- og anlægsbranchen er steget markant gennem de seneste fire år.

Det viser Dansk Byggeris årlige it-analyse, som blev færdiggjort i oktober 2016.

Ifølge Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, er analysen ret entydig.

- IT-analysen, som vi har foretaget hvert år de sidste fire år blandt vores medlemmer, er lavet med udgangspunkt i de samme spørgsmål og samme antal besvarelser. Derfor tør vi godt være klare i vores konklusioner om, at håndværks- og entreprenørvirksomhederne har taget ít-værktøjerne til sig, siger Michael H. Nielsen.

IT-modenheden stiger

Analysen viser, at der er sket en stor udvikling i it-anvendelsen inden for flere områder over de seneste år.

Mest markant er udviklingen indenfor blandt andet tidsregistrering på sagerne og styring af kundeinformationer.

Ifølge Martin Profit Jakobsen, adm. direktør i it-virksomheden Basit, der har været med til at lave undersøgelsen, er der mange forklaringer på hvorfor it-modenheden er steget netop nu.

Han forklarer, at der findes rigtigt mange gode it-værktøjer på markedet i dag, og it-leverandørerne udvikler især funktionalitet baseret på tre centrale elementer:

1. Høj grad af mobilitet, så it-værktøjerne kan bruges overalt.

2. Høj grad af "Apps-funktionalitet", så man ikke behøver en intern server og it-folk internt i virksomheden

3. Fokus på mobile enheder, så it-værktøjerne kan bruges på telefoner og tablets

- Funktionaliteterne, som kan udvikles i de forskellige it-værktøjer, passer med andre ord perfekt til byggebranchen, der jo er karakteriseret ved distanceledelse og mange skiftende arbejdssteder, siger Martin Profit Jakobsen.

IT-neutrale brancheforeninger

En anden mulig forklaring på, at brugen af it-værktøjer inden for byggeriet udvikler sig netop nu, er, at markedet gennem de seneste 3-4 år for alvor har fået flere udbydere.

- Dansk Byggeri og Tekniq lavede den helt rigtig beslutning, da de solgte deres fælles it-selskab BygteqIT. På den måde åbnede de markedet for flere it-leverandører, større konkurrence og bedre produkter. Det præger udviklingen i dag, siger Martin Profit Jakobsen, der peger på, at brancheforeningerne også i fremtiden bør forholde sig it-neutrale, men til gengæld synliggøre mulighederne med digitale arbejdsmetoder samt understøtte med tilbud om kompetenceudvikling af medarbejder.

- På den måde får håndværks- og entreprenørvirksomhederne de bedste og billigste it-værktøjer og adgang til at implementere og udnytte potentialerne i de digitale arbejdsmetoder, fremhæver Martin Profit Jakobsen.

Læs også: " De fedtede timesedler erstattes af apps ".

Her er it-udviklingen mest markant
Tidsregistrering på sag for eksempel via apps er mangedobbelt fra fire procent i 2013 til 29 procent i 2016.
Styring af kundeinformation i centralt system er steget fra 16 procent i 2013 til 46 procent i 2016.
Efterkalkulationen med it-værktøjer, hvor virksomhederne har løbende overblik over det faktiske ressourceforbrug, er fordoblet fra 18 procent i 2015 til 36 procent i 2016.
Håndtering af kreditorfakturaer håndteres i stigende grad i regnskabsprogrammerne på hoved- og undersagsniveau. Her er brugen steget fra 14 procent i 2014 til 29 procent i 2016.
28 procent foretager kvalitetssikring i et kvalitetssikringsprogram, hvilket er en dobbelt så stor andel som tidligere år.
Mere end dobbelt så mange kan tilgå dokumenter overalt, hvilket er en stigning fra 10 procent i 2014 til mere end 22 procent i 2016.


Dansk Byggeri IT-Messe i øjenhøjde
Byggeriets brancheforeninger har forskellige strategier i forhold til at hjælpe deres medlemsvirksomheder med IT-indkøb. Dansk Byggeri har gennem flere år sammen med Basit arrangeret en IT-messe, hvor medlemsvirksomheder kan få et indblik i IT-værktøerne. Til næste IT-messe, som holdes i Taastrup og Aarhus hhv. den 7. og 8. februar 2017, har Dansk Byggeri tilbudt de andre brancheforeninger at invitere deres medlemmer med. På messen viser 25 udvalgte IT-leverandører hvilke IT-værktøjer, der kan gøre hverdagen lettere for virksomhederne.
- Og det hele foregår i øjenhøjde. Valget af IT er en vigtig beslutning, som skal være en hjælp i virksomhedernes hverdag, og derfor er det vigtigt at de besøgende får tid til at snakke tingene ordentligt igennem med udstillerne, siger Michael H. Nielsen og tilføjer, at der på messen er fokus både den lille håndværksmester og den store entreprenør.
Tilmeld dig IT-messen her

Artiklen er en del af temaet IT-værktøj.

Læs mere om: it
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156