23948sdkhjf

Sådan får du kredit: Flyt leasing ned i noterne

Mange virksomheder bogfører leasede maskiner og biler som aktiver og passiver i regnskabet, men det puster balancen unødigt op. Put leasing væk i en note - og vupti, så har du en bedre soliditet og en bedre sag i banken.
Det er ikke ligegyldigt, hvordan dit firma-regnskab er stillet op. Danmark er et af de få lande, hvor alle kan se firma-regnskaber. De ligger kun et klik væk på virk.dk. Og det er ikke kun banken, der kigger dig i kortene. Det gør kunder, leverandører, forsikringsselskaber, factoringselskaber og mange andre. De lægger mærke til din soliditet, dine gældsposter og dine tilgodehavender. Og analyserer på dem. Men faktum er, at du nemt kan få dit regnskab til at tage sig bedre ud uden, at du ”besmykker det”. Det kræver bare, at du kigger med nye øjne på posterne i dit regnskab og tager nogle beslutninger. I dag.dk har talt med Lars Øgaard, der driver finansiel rådgivningsvirksomhed – www.oegaardconsult.dk , og som har hjulpet mange virksomheder med at forbedre finansierings- og kapitalforhold i virksomheder. Her får tip nr. 3 , som måske er aktuelt for dig, så dit regnskab fremtræder bedre. Og som kan give dig en bedre finansiering.



Tip nr. 1: Betal dine kreditorer før nytår
Tip nr 2: Gør mellemregninger til ansvarlig kapital

Flyt leasing ned i noterne



Mange virksomheder leaser driftsmidler, såsom biler, maskiner o.l..

Det leasede bogføres ofte som et aktiv i årsrapportens aktivside, mens leasingforpligtelsen tilsvarende optræder i passiverne. Man bogfører det stort set som om det var aktiver virksomheden har købt.

Dermed er de leasede aktiver med til at pumpe en virksomheds balance op, og dermed forringes virksomhedens soliditetsgrad.

Men faktisk behøver man ifølge regnskabsloven ikke at optage leasede aktiver på aktivsiden og leasingforpligtelsen som et passiv. Men kan vælge at bogføre disse forpligtelser i en note i årsrapporten. Og Vupti, så får man straks en langt bedre soliditet.

Et konkret eksempel:
En virksomheds aktivside ser således ud:

Driftsmidler: 10 mio. kr.
Varelager: 3 mio. kr.
Varedebitorer: 2 mio. kr.
Aktiver, i alt 15 mio. kr .

Passivsiden ser således ud:

Egenkapital: 3 mio. kr.
Leasingforpligtelser: 10 mio. kr.
Kort gæld: 2 mio. kr.
Passiver, i alt 15 mio. kr.

Hvis man i stedet notefører de leasede driftsmidler, bliver balancen kun 5 mio. kr. i stedet for 15 mio. kr.
Dermed får virksomheden pludselig en bogført soliditet på 60 % i stedet for 20 %.

Det gør en afgørende forskel, når man skal læse virksomhedens regnskab.

Og det har betydning, fordi mange kreditvurderingsinstrumenter i dag køres automatisk og blot sætter hovedtal ind. Der tages ofte ikke hensyn til noter.
At noteføre leasing-forpligtelserne er ikke uærligt. Årsrapporten fremstår stadig retvisende, men notefinten gør ofte en forskel i banken, hos kreditorerne og andre, der analyserer regnskaber.


Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094